7 personalitats i institucions del món sanitari distingides amb la Creu de Sant Jordi

creu-sant-jordiRebre una Creu de Sant Jordi és una gran reconeixement. De fet, és una de les majors distincions que fa la Generalitat de Catalunya. Aquesta setmana s’han conegut els noms dels 42 guardonats d’aquest any. Són 27 personalitats i 13 entitats que han estat reconegudes pels  “serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural”.

Els condecorats són figures destacades de diferents àmbits de la societat. En aquesta edició, set de les Creus de Sant Jordi has estat concedides a personalitats i institucions vinculades a l’àmbit de la salut. Des del Col·legi, volem reconèixer la seva tasca en un àmbit que es caracteritza per la vocació de servei cap a les persones i la societat.

Dra. Mercè Boada i Rovira

La Dra. Mercè Boada, destacada neuròloga, ha contribuït a la sensibilització i la recerca en el camp de les demències i singularment de la malaltia d’Alzheimer, de la qual és un dels referents a Catalunya, amb projecció internacional. Va crear, l’any 1995, la Fundació ACE – Institut Català de Neurociències Aplicades, de la qual és directora mèdica. Ha estat vinculada durant anys a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i al seu Institut  de Recerca i també ha presidit la Societat Catalana de Neurologia. L’any 2008 va ser reconeguda amb el Premi a l’Excel·lència professional, concedit pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

Dr. Bonaventura Clotet i Sala

El Dr. Clotet, expert en malalties infeccioses, és un dels metges més reconeguts internacionalment en la recerca del VIH i la sida. En la seva tasca al capdavant de l’Institut de Recerca de la Sida Irsicaixa i de la Fundació Lluita contra la Sida, ha consolidat un equip de més de cent persones per al tractament d’aquesta pandèmia. També destaca per l’impuls de noves estratègies de finançament de la recerca, des d’activitats filantròpiques fins a la creació de consorcis publicoprivats. La seva carrera és molt extensa, però va recordar amb nosaltres els seus inicis tractant els primers casos de sida amb motiu del dia mundial contra aquesta malaltia.

Guillem López-Casasnovas

Aquest economista d’origen menorquí ha estat guardonat per la seva contribució a la ciència econòmica, amb línies de recerca com ara l’eficiència del sector públic i la seva revisió en l’àmbit sanitari, les balances fiscals entre comunitats autònomes o les hisendes locals. Va ser Conseller del Banc d’Espanya i està vinculat a diversos organismes, entre els quals el Consell Assessor per a la reactivació Econòmica i Creixement de la Generalitat de Catalunya. És catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i membre de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears des de 2002.

Josep Santacreu i Bonjoch

Se’l reconeix per ser un dels impulsors a Catalunya del concepte de responsabilitat social de l’empresa, sobretot des de la direcció d’organitzacions socials, sanitàries i econòmiques. També ha col·laborat amb entitats i impulsat iniciatives en els àmbits de l’esport, la cultura, l’acció social i el medi ambient. És promotor de Metges sense Fronteres a Espanya, conseller delegat del grup d’assegurances DKV i president de la Fundació DKV Integralia i l’associació empresarial Respon.cat.

Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC)

Aquest associació ha estat guardonada en reconeixement a la seva dedicació per millorar la qualitat de vida dels infants diagnosticats de càncer i de les seves famílies. L’any 2011 va endegar la Casa de Xuklis, un centre de referència a Europa, on es dóna atenció i acollida a les famílies que han de desplaçar-se pels tractaments. AFANOC També treballa amb les unitats d’oncologia i hematologia dels hospitals de referència de Barcelona i amb delegacions de proximitat a Tarragona i Lleida.

Fundació La Marató de TV3

Han estat reconeguts per la seva tasca solidària que fa d’impuls i coordinació de campanyes de sensibilització social i de difusió sobre la salut. Des del 1992, el programa La Marató de TV3 genera, cada mes de desembre, una gran mobilització ciutadana. El seu èxit i el treball de la Fundació durant tot l’any han permès el finançament de més de 700 projectes de recerca biomèdica, la consolidació i projecció d’aquest àmbit a Catalunya i l’avenç en el coneixement de nombroses malalties. La darrera edició ha estat dedicada a la diabetis i l’obesitat i ja porta recaptats més de 7 milions d’euros. Els metges són peces claus en la difusió del missatge de la La Marató i és per això, que des del Col·legi col·laborem en la cerca de professionals voluntaris per fer tasques de divulgació.

Fundació Vila Casas  

Aquest fundació promou destacadament l’art contemporani català. En l’àmbit sociosanitari, la Fundació promou la recerca i impulsa el diàleg entre els professionals de la salut, els mitjans de comunicació i la societat. Va ser impulsada fa 30 anys per l’empresari farmacèutic Antoni Vila Casas i configura, en cinc espais, una plataforma d’exhibició dels fons permanent de la col·lecció. La fundació va ser guardonada amb el Premi Nacional de Patrimoni Cultural 2009.

One thought on “7 personalitats i institucions del món sanitari distingides amb la Creu de Sant Jordi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s