Malalties de Declaració Obligatòria a Barcelona: estat de la qüestió

mdolCada any el Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) publica un  informe on es presenten les dades que s’han recollit al llarg de l’any al voltant de les anomenades Malalties de Declaració Obligatòria (MDO).

L’objectiu d’aquest estudi és mantenir la comunitat mèdica informada al voltant de la vigilància epidemiològica, és a dir, la freqüència d’aparició i el comportament de les MDOs i per tant, poder prendre mesures de control i prevenció per disminuir-ne la seva incidència.

Les dades sanitàries per la vigilància epidemiològica s’aconsegueixen gràcies a la col·laboració dels metges i metgesses en actiu, que han de notificar el diagnòstic o la sospita de tota malaltia inclosa en el darrer llistat de MDOs (Decret 203/2015).

Pel que fa a les notificacions, la nova normativa estableix tres sistemes:

  • Notificació individualitzada: a més de les dades de la malaltia, s’han d’aportar les dades que identifiquen la persona malalta i les dades del metge que ha declarat la malaltia. L’objectiu és poder fer un millor control del pacient i del seu entorn. El temps entre la sospita d’un nou cas i la notificació no pot ser superior a 24 hores i la comunicació s’ha de fer a través de l’aplicació Repositori Epidemiològic de Catalunya (REC) o del formulari de notificació individualitzada.
  • Notificació urgent: en aquest grup entren els brots epidèmics, les alertes de salut pública i els nous casos de malalties que requereixen un control molt ràpid. De fet, la notificació s’ha de fer de forma immediata i amb caràcter urgent a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a través del telèfon o del correu electrònic. A més, també s’ha de notificar a través del REC o del formulari corresponent.
  • Notificació microbiològica: s’inclouen totes les malalties infeccioses confirmades pels laboratoris de microbiologia dels centres sanitaris. La notificació microbiològica rutinària s’ha de dur a terme durant la setmana de la determinació del cas utilitzant el canal REC o el formulari. La notificació urgent s’ha de fer de forma immediata, avisant a la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública.

Els telèfons de contacte als que us podeu adreçar són:

L’evolució de les MDOs a Barcelona

El darrer informe de l’ASPB, “Morbiditat per malalties de declaració obligatòria a Barcelona ciutat, 2013”, deixa patent com els factors socials, econòmics o ambientals afecten directament en l’evolució de les MDOs. La immigració, per exemple, ha fet que augmenti la incidència d’algunes d’aquestes malalties i el turisme ha provocat canvis en les conductes preventives de la població, entre d’altres.

Segons dades de l’informe, al llarg de 2013 es van notificar a Barcelona més de 92.000 declaracions numèriques (gairebé un 5% més que durant 2012). Els MDOs que més han augmentat han estat la grip, el condiloma acuminat i la infecció genital per herpes. Respecte a les declaracions nominals, durant 2013 es van confirmar 2.351 casos de MDOs, que signifiquen el 35% del total de Catalunya.

Pel que fa als brots epidèmics, 145 tenien el seu focus d’infecció a Barcelona ciutat. D’aquests, 17 han estat toxiinfeccions alimentàries, 15 tuberculosi i 105 d’altres malalties. Així, els brots d’origen alimentari han representat el 12% del total de brots declarats a Barcelona.

A partir d’ara, tots els informes sobre morbiditat per MDOs a Barcelona estàn disponibles en línia.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s