Què necessites saber abans de marxar a fer cooperació

abansdemarxaQuan un metge decideix fer cooperació es marca un abans i un després en la seva vida. És una experiència dura, però alhora molt gratificant i addictiva. La majoria dels metges que fan estades de cooperació repeteixen, i coincideixen que enriqueix molt i que s’aprèn molt, no només sobre medicina.

Abans de marxar, cal preparar-se a consciència i seguir aquests consells:

  1. Forma’t. La formació en cooperació internacional és indispensable. Segurament et trobaràs amb malalties que aquí no hi estem acostumats. Si t’interessa, el COMB atorga cada any les Beques Bada per formació en cooperació internacional.
  2. Analitza el teu caràcter Reflexiona sobre si realment estàs preparat per fer cooperació, i en quines circumstàncies. Cada persona reacciona diferent davant d’una situació. Potser tens millor resposta davant una emergència mèdica o desastre natural, o ets més eficient en projectes de prevenció o de llarg recorregut.
  3. Busca una organització amb la que marxar Informa’t sobre la missió i les condicions. Pots consultar l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupalment (ACCD) per trobar referències.  Si vols també pots donar-te d’alta a la borsa de treball del Col·legi per trobar projectes de cooperació.
  4. Obre la teva ment i aprèn. Treballant a l’estranger trobaràs moltes sensibilitats i altres formes de fer, i l’arribada a un lloc per una ONG no sempre és fàcil. Intenta aprendre de tothom.
  5. Demana consells a altres cooperants. Conèixer de primera mà l’experiència dels teus companys sempre t’ajudarà. Aquí pots trobar alguns testimonis.
  6. Cuida la teva salut. Informa’t de la situació sanitària del país, actualitza les vacunes que siguin necessàries i segueix les recomanacions que et faci l’organització quan estiguis sobre el terreny.
  7. Contracta una assegurança de viatge àmplia. Ha d’incloure la repatriació i la responsabilitat civil. El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ofereix una Pòlissa de Responsabilitat Civil  amb extensió de coberturainternacional (excepte EUA i Canadà). Cobreix estades temporals i s’ha de sol·licitar amb caràcter previ.
  8. Avisa al Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació. Inscriu-te al registre de viatgers del Ministeri per què sàpiguen les dades del teu viatge en cas d’una emergència.
  9. Posa al dia la teva documentació. Assegura’t que tens la documentació necessària per viatjar i que està en regla.
  10. Informa al teu col·legi: Abans de marxar informa al teu Col·legi sobre els teus plans, el teu itinerari i en quins països faràs cooperació. Al COMB, la Unitat d’Atenció al Col·legiat t’assessorarà sobre els requisits legals dels països on faràs de metge, i de la documentació que necessitaràs al tornar, sobretot si durant la teva estada et dones de baixa del Col·legi. Evita ensurts i burocràcia innecessària.

Si vols començar a fer cooperació, al web del COMB trobaràs més informació.

One thought on “Què necessites saber abans de marxar a fer cooperació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s