Els sociosanitaris del Maresme es reuneixen per primer cop per analitzar la situació del sector

I  JORNADA DE L’ÀMBIT SOCIOSANITARI AL MARESME – FÒRUM DE DEBAT VERS L’ASSISTÈNCIA A LES PERSONES GRANS

trobada-sociosanitariaEls professionals sociosanitaris del Maresme han celebrat la seva primera trobada per analitzar i debatre sobre la situació del sector. Més de 150 metges, infermeres i treballadores socials dedicats a la cura de la gent gran es van reunir el 26 de novembre als Tecnocampus de Mataró i van posar sobre la taula el que els preocupa en el sector en el àmbits d’atenció primària, hospitals i residències.

Una comarca inusual

El Maresme té un ecosistema molt peculiar en la cura de la gent gran. Demogràficament ja hi ha més persones de més de 65 anys (16,9%) que de menys de 15 (16,7%), segons dades de 2014. Aquesta és una tendència que anirà en augment també a tot el país. Però el que resulta peculiar a la zona, és que té moltes places en residències en relació a la gent que hi viu. Segons les dades que va presentar Josep De Martí, gerent d’Inforresidencias.com, el Maresme té el 6% de la població a Catalunya. En canvi, aglutina el 10% de les places de residències.

Un altra peculiaritat de la zona és que és un sector molt variat. Hi ha residències públiques, municipals, de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), privades mercantils, d’iniciatives socials, religioses… Tot això configura un panorama comarcal inusual.

Reivindicacions del sector

La trobada sociosanitària va servir per què els professionals del sector posessin de manifest les carències i demandes. Hi ha places que perillen a la comarca, i manca un model sociosanitari per tot Catalunya amb visió de futur. A la jornada van denunciar les dificultats econòmiques a les que estan sotmesos els centres degut al retard en el pagament del concert sociosanitari per part del govern de la Generalitat, que acumula ja cinc mesos d’impagaments i un deute de més de 2.000 milions d’euros. La manca de recursos dificulta els trasllats de pacients de llarga durada a les residències, van explicar.

D’altra banda, els professionals van demanar més formació en geriatria i pal·liatius, sobretot per atenció primària, i la revisió i actualització dels circuits existents degut a la  complexitat creixent del pacient sociosanitari.

Atenció integrada, centrada en la persona i tracte digne

El pacient ha de ser el centre i requereix una atenció integrada i multidisciplinar. Per això és important que la informació i la història clínica es pugui compartir entre tots els nivells assistencials, inclosos, es va dir, les residències geriàtriques.

Cal tenir en compte, que els pacients grans són en la seva majoria pluripatològics i que presenten més símptomes psicogeriàtrics que malalties mentals. En tot cas, la majoria d’aquests trastorns són cognitius i afectius. A la jornada es va reivindicar el tracte digne a les persones, perquè quan més gran és la persona, més dependència emocional i afectiva pateixen.

La jornada va acabar amb la conferència magistral del Dr. Simon Schwarts sobre estratègies integrals contra la malnutrició de la gent gran, i amb el compromís per part del Dr. Jaume Padrós, president del COMB, de celebrar una segona edició de la trobada sociosanitària aquesta vegada sobre el model de professional sanitari de futur.

Pots veure tota la jornada aquí:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s