El cost de no fer res té una gran importància. El benestar dels metges

Presentació de la Guia: La salut i el benestar dels professionals sanitaris en l’entorn laboral. Guia de bones pràctiques per a institucions, equips i professionals

La Fundació Galatea, entitat que gestiona els programes assistencials del COMB, ha col·laborat amb la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública per elaborar la guia de recomanacions: “La salut i el benestar dels professionals sanitaris en l’entorn laboral. Guia de bones pràctiques per a institucions, equips i professionals” que es va presentar al Col·legi el passat 12 de juliol.

La prevalença de malestar psicològic entre els metges i metgesses és d’un 16,2% i 21,1% respectivament, més alta que la de població ocupada catalana i a la població de la mateixa classe social, segons dades de 2008 de la Fundació Galatea. Amb aquestes dades es veia la necessitat d’elaborar d’un document que treballés aquesta problemàtica, ja que a banda del problemes personals pot provocar-ne de mala praxi. Les raons però, que han conduit a la redacció són, segons el Subdirector del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat, Joan Colom: “Tenir cura del que cura, complir amb la Llei de Prevencions de Riscos Laborals i per arguments econòmics”.

La guia analitza els factors que influeixen en el benestar psicològic de la feina del personal de l’àmbit sanitari, fa una valoració de la situació de malestar que pateixen alguns d’aquests professionals i formula algunes recomanacions que ajudin a millorar aquesta situació. Finalment, el document recull un capítol amb bones pràctiques. Els elements claus per millorar el benestar dels professionals són, segons la guia: “el compromís clau, l’estratègia a llarg termini, el lideratge, la implicació dels treballadors i la sensibilitat dels ciutadans”.

“La salut i el benestar dels professionals sanitaris en l’entorn laboral. Guia de bones pràctiques per a institucions, equips i professionals”

El contingut del document ha estat el resultat del treball de professionals experts i representants de diferents disciplines que tenen diverses responsabilitats dins el sistema, i que han aportat les diferents perspectives necessàries per a una  aproximació global a la qüestió.

Durant la presentació,la Dra. EulàliaMasachs, de la Fundació Galatea, va desgranar els factors que influeixen en l’equilibri entre el benestar i malestar dels professionals de la salut i va donar dades rellevants del seu malestar psicològic, com la prevalença d’aquest en les metgesses i l’ús de psicofàrmacs. A 2008 Fundació Galatea va elaborar l’informe “Salut, estils de vida i condicions de treball dels metges i metgesses de Catalunya”. Es va preguntar als metges sobre l’ús de psicofàrmacs, i el 14,9% del metges i el 18,9% de les metgesses van confessar haver-ne pres durant les dues setmanes anteriors.

A banda de la presentació, l’organització va convidar a la Dra. JennyFirth-Cozens, Catedràtica de Psicologia Clínica de l’Imperial College of  London, qui va explicar el Programa de salut anglès per metges, que treballa sobretot problemes de salut mental (depressió) i addiccions (alcohol). Firth-Cozens va avisar: “Els malalts i les despeses de personal estressat costen a les organitzacions milers de milions. El cost de no fer res té una gran importància”.

Teniu disponible al canal d’Slideshare del Col·legi la presentació de la Dra. Eulàlia Masachs:

2 thoughts on “El cost de no fer res té una gran importància. El benestar dels metges

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s