TERMCAT: Consultes i respostes

En anteriors Consultoris terminològics us hem parlat més d’una vegada del Servei de Consultes del TERMCAT. Funciona des de la creació del Centre, l’any 1985, i al llarg del temps s’ha anat adaptant als canvis tecnològics, comunicatius i socials. Però, sabeu com podeu adreçar-nos una consulta? O quin tipus de preguntes o dubtes ens arriben? En aquest article us volem posar al dia sobre com podeu utilitzar aquest servei per resoldre els vostres dubtes terminològics. Per exemple, és correcte el terme inequitat? O, com n’hem de dir, en català, del terme anglès one health?

El tàndem Servei de Consultes – Cercaterm

El Servei de Consultes forma un tàndem indestriable amb el Cercaterm. L’atenció als nostres usuaris es basa en les potencialitats combinades d’aquests dos elements.

El Cercaterm és el cercador del conjunt de fitxes terminològiques de qualsevol àmbit d’especialitat que el TERMCAT posa a disposició pública, de manera gratuïta. Permet la consulta d’un enorme conjunt de dades: tots els diccionaris terminològics del Centre, productes cedits per altres organismes de referència i criteris terminològics, metodològics i lingüístics aplicats en el treball terminològic o en la normalització de neologismes en català.

El Servei de Consultes atén gratuïtament consultes terminològiques d’especialistes, professionals i empreses o institucions del sector públic i privat, adreçades pels usuaris que no han trobat en el Cercaterm la informació que buscaven. La nostra activitat d’atenció no s’interromp durant els períodes de vacances. Per a rebre una atenció personalitzada, és a dir, per a poder adreçar consultes terminològiques al Servei, cal fer-hi un registre previ. Un cop donats d’alta, els usuaris registrats poden enviar les seves preguntes o comentaris a través d’un formulari i reben la resposta a una bústia personal del web del TERMCAT.

Com a conseqüència de les consultes i els suggeriments que ens fan arribar els usuaris, els terminòlegs del Centre elaborem noves fitxes que contribueixen a incrementar el volum de dades públiques consultables.

Tot i que en els darrers anys els consultants han començat a utilitzar les xarxes socials del TERMCAT per a adreçar-nos els seus dubtes, les característiques comunicatives pròpies d’aquests canals (p. ex., la limitació del nombre de caràcters o dels enllaços documentals que s’hi poden incloure), fan que en aquests casos les respostes que donem no puguin ser tan completes o argumentades com les que oferim a través del Servei de Consultes.

Resposta a les consultes i difusió de les qüestions terminològiques resoltes

A tall d’exemple, durant l’any 2020, l’activitat global del Servei de Consultes va suposar 2.105 consultes terminològiques ateses (d’aquestes, 1.474 resolucions van necessitar recerca i 341 van haver de ser consultades a especialistes) i la creació de 504 fitxes noves (consultables en el Cercaterm i també aplegades en un diccionari en línia, la Consulteca).

La Consulteca és una obra en línia que recull les fitxes terminològiques elaborades pel TERMCAT procedents de les consultes formulades pels usuaris del Servei de Consultes, i també de les recerques puntuals fetes per altres àrees del Centre. L’objectiu del diccionari és posar a disposició pública en un únic producte tots els termes no inclosos en cap altre diccionari en línia, malgrat que sí que són consultables en el Cercaterm individualment.

És un diccionari que s’actualitza mensualment i va creixent amb la resolució dels dubtes que han plantejat els usuaris, amb les seves aportacions, observacions o comentaris. Destaquem, en aquest sentit, el botó de noves incorporacions com a opció de cerca al costat de l’accés alfabètic i l’accés temàtic. Aquest opció permet accedir a les fitxes terminològiques incorporades en el darrer mes.

En els dos darrers anys, les consultes específiques sobre termes de ciències de la salut han generat més d’una setantena de fitxes noves a la Consulteca. Com a exemple, podeu recuperar les fitxes dels termes arxiu mestre de l’assaig clínic, assumptes reguladors (en anglès, regulatory affairs), inequitat, nigroestriat –ada, pulmó de bresca, seguretat alimentària o una sola salut (en anglès, one health).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s