TERMCAT: Tenen plural les sigles: les UCI o les UCIs?

La terminologia relacionada amb la pandèmia causada pel coronavirus SARS-CoV-2 ha format part durant els darrers mesos de la realitat quotidiana dels professionals sanitaris, dels informadors i divulgadors científics i de milions de persones arreu del món. Molts d’aquests termes són sigles. I aleshores sorgeix la pregunta: tenen plural les sigles? En aquest apunt mirem de respondre aquesta qüestió.

Un dels termes que més han aparegut en notícies, articles i converses és unitat de cures intensives (UCI). És bo recordar que tan adequada és la forma unitat de cures intensives com la forma unitat de vigilància intensiva. Com que es tracta de termes llargs, sovint es recorre per comoditat a les sigles corresponents, UCI o UVI, que se solen pronunciar com una paraula, i no pas dient-les lletra per lletra. En el cas de UCI, cal tenir en compte en català de pronunciar la c com correspon (com si fos escrit “USSI”), i no pas amb el so de c en castellà.

Quan es fa servir en plural, la gramàtica normativa de l’Institut d’Estudis Catalans admet que la sigla es mantingui invariable (“han augmentat el nombre d’UCI disponibles”) o bé que s’hi afegeixi una essa minúscula (“han augmentat el nombre d’UCIs disponibles”). El mateix es pot dir d’un altre terme que aquests dies també un ús molt generalitzat: equip de protecció individual (EPI) (“cal que els professionals disposin dels EPI necessaris” o “cal que els professionals disposin dels EPIs necessaris”).

Recordeu que si voleu més informació sobre les sigles i els termes relacionats amb el coronavirus SARS-CoV-2 i la malaltia que causa, podeu consultar el diccionari sobre els termes de la COVID-19. També trobareu resposta a dubtes terminològics sobre aquest tema en l’apunt A l’entorn del coronavirus i en altres apunts del portal salut-demcat.

Per acabar, no ens podem estar d’aprofitar aquest espai de col·laboració en la revista COMB  per agrair la feina excel·lent de tots els nostres professionals sanitaris. La tasca que duen a terme passa desapercebuda moltes vegades, però a causa de la lluita contra la pandèmia ha esdevingut visible amb tota la seva complexitat.

Podeu consultar les fitxes completes d’aquests termes al Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT) en línia.

M. Antònia Julià Berruezo, Centre de Terminologia TERMCAT

One thought on “TERMCAT: Tenen plural les sigles: les UCI o les UCIs?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s