Aspectes pràctics a tenir en compte en la vacunació

Els professionals de la salut som la principal font d’informació sobre vacunes, fins i tot entre les persones que decideixen no vacunar-se o no vacunar els seus fills. Els pacients acudeixen a la consulta per resoldre preguntes i dubtes i la intervenció del metge o la infermera té un efecte molt positiu en el procés de decisió en relació amb la vacunació. Així doncs, els professionals tenim el deure ètic de proporcionar la millor i més completa informació possible, explicant sempre els beneficis esperats i les possibles reaccions adverses, la seva freqüència i la seva gravetat.

El Col·legi de Metges de Barcelona ha publicat recentment el Quarden de la Bona Praxi (QBP) número 36 Vacunes. Importància i  impacte sanitari de les immunitzacions, on un grup d’experts repassa quina és la situació actual a Catalunya i on s’inclou un apartat dedicat al paper clau que juguem els professionals sanitaris en la promoció de la vacunació.

Els QBP són una eina de formació continuada i una guia de pràctica clínica per fomentar la bona praxi i la prevenció de riscos professionals. Amb aquest esperit pragmàtic, resumim alguns dels punts essencials del darrer Quadern:

Divulgar per fer prevenció 

Les vacunes són una eina preventiva fonamental. Avui la població dels països rics pràcticament no ha viscut les malalties de les quals ens protegeixen les vacunes. No té la sensació de risc i això de vegades fa més difícil convèncer dels beneficis que aporta la vacunació.

Els metges i tots els professionals sanitaris hem de ser competents i actualitzar els nostres coneixements sobre les vacunes: des de la seva conservació fins a les tècniques d’administració més adequades.

El Quarden recull una guia breu amb els punts que cal tenir en compte per informar de manera adequada a l’hora de recomanar i aplicar les vacunes:

Quarden de la Bona Praxi - Vacunes

Abans de vacunar, cal que ens assegurem que no hi ha una condició mèdica que ho contraindiqui. Per una bona praxi, és recomanable fer aquest qüestionari previ al pacient (o als progenitors en el cas dels infants), tal com indica el Quadern:

 1. Estàs malalt o has estat malalt en els últims dies?
 2. Tens al·lèrgies a algun medicament, aliment, vacuna o altres?
 3. Has rebut alguna vacuna en l’últim mes?
 4. Has tingut alguna reacció important a alguna vacuna?
 5. Pateixes alguna malaltia crònica? Pulmonar, cardíaca, renal, metabòlica (per exemple, diabetis) Tens algun trastorn hemorràgic?
 6. Has tingut convulsions o algun problema cerebral o neurològic?
 7. Has patit o pateixes alguna malaltia que disminueixi la immunitat (per exemple: leucèmia, càncer, VIH/SIDA)?
 8. Ha rebut, està rebent o ha de rebre tractament que redueixi la immunitat (per exemple, medicaments esteroides orals, com cortisona i prednisona, quimioteràpia, radioteràpia o agents biològics)?
 9. Has rebut transfusió de sang, productes sanguinis o immunoglobulines durant l’últim any?
 10. Convius o tens cura de persones amb càncer, que han rebut un trasplantament, o alguna altra malaltia o situació que pugui afectar la seva immunitat (malalties immunosupressores o que rebin tractament immunosupressor)?
 11. Convius o tens cura de persones d’edat avançada o nounats?
 12. En les dones, estàs embarassada?
 13. Planifiques quedar-te embarassada en els propers mesos?
 14. Planifiques algun viatge pels propers mesos?
 15. Tens una ocupació o estil de vida per al qual potser necessitaries la vacunació?

Què podem fer amb els pacients indecisos?

Lamentablement, el percentatge de la població que manifesta reticència o indecisió davant de la vacunació està aparentment creixent als països rics. L’any 2017, el CoMB va preguntar als metges si a la seva pràctica clínica habitual trobaven pacients reticents a les vacunes. Un 79% va respondre afirmativament. Ara bé, afortunadament el rebuig total és un fet bastant infreqüent i en la majoria dels casos el percentatge dels que són radicalment contraris és inferior al 3%.

Els metges juguem un paper clau en la lluita contra la desinformació i les notícies falses i a l’hora de mantenir la confiança de la població. La seguretat de les vacunes és el principal motiu de dubte entre les famílies. Cal ser coneixedors de certs discursos que circulen per les xarxes socials i a través d’alguns mitjans de comunicació per poder contrarestar-los amb convicció i amb arguments que es basen en l’evidència científica.

Però no només cal posar el focus en la població reticent, també és important vetllar perquè les vacunacions s’apliquin correctament i seguint el calendari vacunal. La demora al posar-les, la interrupció de la vacunació i l’acceptació d’un nombre molt limitat de vacunes són situacions més freqüents i algunes dades estimen que podria afectar fins al 15% de la població.

Així doncs, tal com es recull al Quadern, el paper dels professionals sanitaris i la nostra conducta respecte a la promoció de la vacunació és fonamental. Per tant, els professionals sanitaris hem de:

 • Comprendre el valor de la vacunació i fomentar la immunització com un dret i una responsabilitat individual i comunitària, de tal manera que comporti una demanda de vacunació per part de la comunitat. Actuar com a veus proactives confiables en pro del valor de les vacunes.
 • Estar i mantenir-se capacitats fent servir sempre la millor informació científica disponible: cal que qualsevol professional sanitari, sigui quina sigui la nostra especialitat, informem els nostres pacients sobre les vacunes basant-nos sempre en l’evidència científica.
 • Mostrar professionalitat i exemplaritat davant la població: vacunar-nos enfront les malalties per a les quals els professionals de la salut constituïm un grup de risc, tant per autoprotecció personal com en interès dels pacients.
 • Informar i respondre a les inquietuds de la població en relació amb la vacunació per conservar així la confiança pública. Esbrinar els determinants d’un comportament negatiu envers la vacunació i intentar modificar aquesta actitud o reforçar, per altra banda, un comportament positiu.
 • Establir una comunicació eficaç, adequant el missatge a favor de les vacunes i dels seus beneficis segons el context i la població a la qual ens dirigim.
 • Promoure la participació activa dels agents comunitaris de salut en l’organització i execució de les campanyes de vacunació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s