Un any després, revisem el Zika

zika-blogEl virus del Zika ha tornat a saltar a la primera plana dels diaris perquè a Catalunya s’ha detectat recentment el primer cas d’un fetus amb malformacions (microcefàlia) en una dona infectada pel virus del Zika i el dengue. El departament de Salut ha tornat a enviar un missatge de tranquil·litat respecte a les infeccions per Zika a Catalunya. Fins al moment totes les infeccions registrades són importades i no s’ha produït transmissió autòctona.

Fa un any d’ençà que aquest nou brot infecciós va ser detectat al Brasil i s’ha expandit a 58 països i territoris, 39 d’ells a Amèrica, segons dades a 11 de maig. I davant la creixent sospita, es va poder provar la relació entre la infecció del virus i la microcefàlia. De fet, s’han reportat prop de 1.300 casos de microcefàlia o defectes congènits a nivell de sistema nerviós central, la gran majoria al Brasil. D’altra banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar fa pocs dies que el mateix  virus que circula pel continent americà també s’ha seqüenciat a África per primer cop, concretament a Cap Verd.

A Catalunya, de moment, s’han diagnosticat 41 casos en persones que havien estat a l’Amèrica del Sud i Central. En total són 15 homes i 26 dones, de les quals 5 són gestants. I a Espanya, la xifra arriba als 113 casos d’infecció, dels quals 14 són gestants. Són dades que proporciona la Cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la Dra. Magda Campins, amb qui hem consultat quin és l’estat d’aquesta emergència mèdica.

Diverses vies de transmissió del virus
El Zika es transmet a través de vectors, per la picada de mosquits del gènere Aedes, en especial Aedes aegipty. Aquest és un mosquit originari d’Àfrica i que actualment es troba en regions tropicals i subtropicals arreu del món. És el transmissor , entre d’altres, del virus del dengue i de la febre groga.

Més enllà de la transmissió a través de les picades, recentment s’han descrit la transmissió per via transplacentària de mares infectades al fetus i també la transmissió per via sexual a través d’homes infectats simptomàtics. De moment, la transmissió sexual del virus s’ha confirmat a 9 països, en tots ells d’home a dona, afirma Campins. A més, s’ha detectat la presència del virus a la sang, saliva, orina, semen i llet materna.

Tractament i prevenció
Malauradament actualment no existeix un tractament específic per la malaltia, i davant d’un cas cal donar tractament simptomàtic i fer seguiment per detectar possibles complicacions.

Campins explica, que s’hi està treballant de valent en la recerca d’una vacuna contra el Zika. Actualment hi ha 12 grups treballant en la recerca. Totes les línies encara estan en fases molt inicials de desenvolupament, i encara “es tardarà anys” a poder disposar d’una vacuna.

Ara per ara, l’única mesura disponible és minimitzar el risc d’infecció en països amb transmissió activa evitant el màxim la picada de mosquits. Per les dones embarassades o que tinguin intenció de quedar-s’hi, es recomana no viatjar a aquests països, en cas que hi hagin viatjat cal que a la tornada utilitzin un mètode efectiu per evitar l’embaràs durant un període de 8 setmanes. També es recomana l’ús de preservatiu en homes en els següents casos: si no presenten símptomes, durant 28 dies posteriors a la tornada d’una àrea amb transmissió activa de Zika; si han tingut símptomes, durant 6 mesos des de la recuperació; i si la seva parella està embarassada, durant tota la gestació.

Els nostres mosquits
Amb el bon temps arriba el període d’activitat dels mosquits. Una de les preocupacions que sorgeixen és si els mosquits autòctons poden ser transmissors del Zika. Campins hi veu un “risc baix”, tot i que “existent”. El risc de transmissió autòctona depèn fonamentalment de la capacitat de transmissió del virus pel mosquit tigre (emparentant amb el mosquit transmissor del Zika). Perquè el mosquit tigre es converteixi en un vector abans s’hauria d’infectar en picar a una persona prèviament infectada. Campins es basa en l’experiència amb altres malalties produïdes per virus similars i amb el mateix mecanisme de transmissió per enviar un missatge tranquil·litzador.
Protocols clars d’actuació
Tots els casos sospitosos s’han de notificar al Departament de Salut i cal complimentar la fitxa epidemiològica corresponent. El Departament disposa de protocols d’actuació davant d’un possible cas sospitós d’infecció per virus Zika i de la sospita d’infecció en gestants i pacients pediàtrics a Catalunya.

Els protocols estableixen uns criteris clínics i epidemiològics. Els professionals que es trobin davant d’un cas sospitós s’han de posar en contacte amb els Serveis de Vigilància Epidemiològia de Departament de Salut per notificar la sospita i recollir les mostres de laboratori per tal de confirmar el cas.

El circuit és clar. Cada setmana, el Departament de Salut ha de notificar de forma individualitzada tots els casos confirmats al Centro Nacional de Epidemiología (CNE) a través de la Red Nacional de Vigilancia Epidemiològica (RENAVE).

A més, si es detecta un cas importat que està en fase virèmica (amb capacitat infectiva) i que ha estat a zones d’Espanya on hi ha presència del mosquit tigre (Aedes albopictus) durant el període d’activitat vectorial, s’haurà d’informar els responsables de vigilància i control vectorial d’aquestes zones perquè avaluïn el risc i adoptin les mesures adequades, ja que el mosquit tigre podria ser transmissor del virus.

D’altra banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va posar en marxa el mes de febrer un pla de resposta estratègica mundial i una pla d’operacions conjuntes per guiar les actuacions internacionals enfront de la propagació del virus i les seves complicacions.

El Col·legi ha publicat un portal amb informació d’interès per a professionals amb tots els protocols d’actuació, informació dels organismes nacionals i internacionals de referència i documents d’interès.

One thought on “Un any després, revisem el Zika

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s