Lluita contra el tabaquisme: No ho intentis, deixa de fumar

tabacAcomiadem la setmana Sense Fum i el Dia Mundial Sense Tabac amb la bona notícia de l’arribada de l’envàs neutre o genèric. Aquesta mesura, impulsada per l’OMS i que està començant a introduir-se en la normativa dels països europeus, se suma a la llista de mesures per conscienciar a la població dels riscos del tabac per a la nostra salut. Així, a les noves caixes de tabac se substituirà qualsevol tret identificatiu de la marca per colors i tipografies estàndard i s’ampliarà la imatge d’advertència del paquet.

El Dr. Esteve Fernández, director de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia, està convençut que l’empaquetat neutre ajudarà a “dissuadir els fumadors de seguir fumant i els no fumadors d’iniciar-se en l’hàbit”. Posa l’exemple d’Austràlia, on ja fa dos anys que funciona l’envàs genèric amb “molts bons efectes”. Tot i que en aquest país la proporció de consumidors de tabac ja era baixa, aquesta mesura ha aconseguit “reduir una mica més” el nombre de fumadors. Aquí a casa nostra, la mesura encara no s’ha implementat, tot i que el Dr. Fernández explica que estan demanant als governs que l’apliquin, ja que “és legal i té un impacte molt positiu sobre la salut pública”.

Mesures per combatre el tabaquisme

No obstant això, el control del tabaquisme s’aconsegueix gràcies a una “combinació d’estratègies”. D’una banda, per evitar que augmenti el nombre de nous fumadors, s’han de continuar incentivant les campanyes informatives, especialment entre els adolescents; i s’ha de seguir treballant en la limitació de la publicitat, la promoció i el patrocini del tabac. D’altra banda, per aconseguir que els fumadors ho deixin, calen campanyes de motivació, així com una atenció sanitària adequada per ajudar-los en el camí, en el cas que necessitin assessorament psicoterapèutic o tractament farmacològic. A aquestes mesures, se n’hi afegeix una altra: l’augment dels preus del tabac. Tant l’OMS com el Banc Mundial reiteren l’efectivitat d’aquesta proposta, ja que asseguren que repercuteix directament en la disminució del nombre de fumadors.

Respecte als adolescents, el Dr. Fernández aclareix que, “tot i que hi ha més noies que s’han incorporat a l’hàbit del tabac, la proporció d’adolescents que fumen amb 15 o 16 anys ha disminuït durant els darrers 12 anys”. El problema, com diu el Dr. Fernández, “és que fumen altres coses”, tot referint-se a l’augment del consum de cànnabis: “molts joves arriben al tabac a partir del cànnabis. Després el deixen, però s’han fet addictes al tabac i continuen fumant”.

Com és el perfil del fumador actual?

Avui dia, un 30% de la població adulta és fumadora. Però, quin és el perfil d’aquests consumidors de tabac? Segons el Dr. Fernández, l’home fumador té entre 50 i 64 anys, va iniciar-se en l’hàbit molt jove i consumeix entre 18 i 22 cigarretes al dia. Porta més de la meitat de la seva vida fumant, per tant, és un adult “molt addicte” al que li costarà força deixar-ho. Pel que fa a la dona fumadora, té més de 45 anys, va començar a fumar fa 20-25 anys i ara comença a patir les conseqüències del tabaquisme. Les dades així ho confirmen: la incidència dels nous casos de càncer de pulmó en dones ha augmentat en un 6%.

Pel que fa als homes i dones joves que fumen, comparteixen un perfil similar: solen ser fumadors ocasionals que consumeixen entre 4 i 5 cigarretes al dia i que creuen que fumen “de forma controlada”. Fernández apunta que aquestes persones “se senten molt felices perquè pensen que controlen aquest hàbit, però, en realitat, “hi estan enganxades”. Ara mateix potser els hi seria fàcil deixar de fumar, però d’aquí uns anys quan ho vulguin deixar, “els costarà molt més”.

Víctimes col·laterals del tabaquisme: els fumadors passius

El tabaquisme passiu continua sent un problema que preocupa els professionals sanitaris: “Les persones que no fumen, però que conviuen amb un fumador i inhalen el fum del tabac d’aquest fumador, tenen un 20% més de risc de patir un càncer de pulmó”, remarca el Dr. Fernández, que afegeix que també poden patir infart de miocardi.

No obstant això, gràcies a la normativa antitabac, feta en gran mesura per protegir els fumadors passius, especialment, els nens, s’ha aconseguit que es redueixi molt notablement l’exposició al tabac en els llocs de treball i en el sector de l’hostaleria. Abans “gairebé el 75% de la població estava en un àmbit de la seva vida exposada passivament al tabac. Ara estem a un terç”, apunta Fernández. El seu equip ha constatat que a Barcelona s’ha produït també una reducció de l’exposició dintre de les llars, un espai que no està regulat. “Això és un efecte col·lateral secundari de la llei molt positiu, que ha passat a casa nostra, però també a Irlanda o Escòcia”.

Deixar de fumar està a les teves mans

Deixar de fumar és difícil, però no impossible. No és una cosa d’avui per demà i el primer intent no té per què ser el d’èxit. En cas de dubte, el Dr. Fernández, recomana consultar amb un professional sanitari: “al CAP o a l’hospital, sempre hi haurà un metge, un psicòleg o una infermera disposat a ajudar”. Aquest és precisament el paper de l’Helena Sandín, infermera del CAP Bordeta-Magòria i una de les màximes referents del programa Sense Fum. Fa set anys que està al capdavant de la consulta de tabac acompanyant molts pacients en el camí de deixar de fumar. “La clau per aconseguir-ho la té la persona, nosaltres som uns conductors”, explica Sandín, que utilitza l’entrevista motivacional per conèixer els seus pacients i establir la millor forma de treballar i assolir l’objectiu plegats.

Una cosa que l’Helena sempre diu a tota persona que passa per la consulta és que s’ha de canviar “l’intentar deixar de fumar per deixar de fumar”. D’aquesta manera vol encoratjar els seus pacients a fer el pas i dir adéu al tabac. Amb tot, si l’objectiu no s’aconsegueix a la primera, no s’ha d’interpretar en cap cas com un fracàs. Tant Fernández com Sandín coincideixen en aquest punt. Les recaigudes serveixen per aprendre i per demostrar que la persona ha estat capaç d’estar un temps determinat sense fumar. “Se li ha de donar suport i animar perquè si ho aconsegueix, la seva salut guanyarà moltíssim”, diu Fernández.

Segons apunten els experts, un de cada dos fumadors patirà una malaltia relacionada amb el tabac. És per això, que tot i els grans avanços que s’han fet, s’ha de continuar treballant de valent per aconseguir una societat encara més lliure de fum.

One thought on “Lluita contra el tabaquisme: No ho intentis, deixa de fumar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s