El lideratge de l’humor

tonisolerQui no ha plorat de riure amb una de les paròdies del programa “Polònia”? Segur que ara mateix a tots us venen a la memòria escenes i personatges que han marcat un abans i un després tant en el panorama televisiu català com en el polític. El seu creador i director, el periodista Toni Soler, ens va explicar en el cicle de conferències que el CoMB coorganitza amb el Diari ARA, quin és el secret del seu lideratge per aconseguir que el Polònia hagi fet 10 anys en antena i que compti amb un equip cohesionat i entusiasta.

La relació de Toni Soler amb el lideratge té un “triple vessant”, tal com ell diu, que respon als diferents rols que ha anat adquirint al llarg de la seva trajectòria professional. Soler va començar dirigint un petit grup creatiu, del qual també formaven part Queco Novell i Manel Lucas. En aquesta època, practicava “un lideratge molt directe, però molt complicat, que es referia a un contingut creatiu amb una direcció molt voluble. Moltes vegades amb l’humor has de fer salts al buit i no hi ha manera de justificar les decisions”.

Després de l’èxit radiofònic del programa “Minoria Absoluta”, Toni Soler es va posar al capdavant del “Polònia”, tot incorporant al seu equip més actors i guionistes. La clau per motivar tota la seva gent: “combinar exigència amb entusiasme i optimisme vital, a més d‘estimular la feina en equip i saber donar joc”. Avui dia, continua al front d’un gran grup, però la seva responsabilitat és menys directa. Diu que està content per dos motius: perquè l’ascens professional no li ha impedit seguir fent coses que fa molt bé (continua supervisant els guions del programa) i perquè s’ha envoltat de la gent adequada. “Forma part del lideratge saber en quins punts l’has de delegar o transferir”, afirma Soler. El periodista ha intentat oferir als seus companys “una visió estratègica, oferir horitzons i encarnar un tarannà cooperatiu, informal i centrat en els resultats”.

Si una cosa té clara Toni Soler és que en cap cas “el lideratge t’ha de fer renunciar a ser qui ets ni t’ha de convertir en una altra persona”. És més, és ben rotund quan explica que a ell li agraden els lideratges “basats en fets reals”, allunyats de l’exhibicionisme. Creu que avui dia, per molts polítics el lideratge és sinònim de poder i el mostren en excés, tot convertint-se en “líders expansius i molt impostats”. I això és del que es serveix el “Polònia” per fer la seva particular crítica de l’actualitat política. “La sàtira que s’amaga darrere de l’humor és saludable”, explica el periodista, que remarca que ni és nihilista, ni escèptic: “Tinc idees, creences, principis, conviccions i m’agrada que aquestes em facin riure”. Així doncs, seguim el seu exemple i practiquem l’humor!

Recordeu que totes les conferències que es fan dins d’aquest cicle són gratuïtes i estan obertes a tot el públic.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s