Àngel Miret: “A casa nostra seguim tenint moltes persones que estan en situació de vulnerabilitat”

miretTots tenim ben presents les imatges colpidores dels refugiats sirians fugint de la guerra del seu país i intentant arribar a Europa de totes les maneres possibles. Arran d’aquesta crisi, la Generalitat de Catalunya, va crear el passat mes de setembre el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades amb l’objectiu d’establir les estratègies més eficaces per rebre i integrar aquestes persones al nostre territori. Àngel Miret és l’encarregat de coordinar el grup d’entitats i institucions que integren el Comitè per tal de “fer un procés d’acollida als refugiats digne a Catalunya”.

Com s’organitza el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades?

El Comitè està format per tres blocs. El primer és el “bloc Generalitat”, on estan tots els departaments interessats en el tema; el segon és el de l’àmbit local, representat per les quatre diputacions provincials, el Fons Català de Cooperació, les dues entitats municipalistes i l’Ajuntament de Barcelona; i finalment el tercer bloc que és el de les entitats socials. Aquest es divideix en dos grups més. En el primer estan integrades aquelles entitats que tenen l’encàrrec del Ministeri de l’Interior de gestionar l’acollida de refugiats i en el segon les que el Govern considera que poden col·laborar per la seva expertesa i coneixements en el tema.

Com s’estructura el Comitè a nivell operatiu?

S’ha dividit en grups de treball. El primer és el de sensibilització i pedagogia, que està treballant sobre una guia d’acollida i a més genera un discurs que sigui entenedor per l’opinió pública. El segon grup és el que elabora la fitxa informàtica on s’anoten tots els recursos (materials i immaterials) que la gent de bona voluntat posa a la nostra disposició. Després hi ha el grup d’acollida que és el més operatiu i que actua quan les persones ja han arribat. Dins d’aquest grup, s’articula el subgrup de salut, que aborda tots els aspectes derivats de persones que venen d’una zona de conflicte armat (vacunació, malalties cròniques o possibles patologies mentals derivades del conflicte o del mateix trànsit). També hem de parlar del grup d’ocupació i ocupabilitat, on estan representades les entitats que tenen programes específics d’ocupació per persones en risc d’exclusió. Finalment, hi ha el grup d’infància, que intenta abordar la problemàtica de nens i nenes tant a l’hora d’incorporar-se a l’escola i a la vida comunitària com a la d’afrontar aspectes més traumàtics que han patit durant el trajecte o en el propi espai de conflicte.

Qui més col·labora?

Col·laboren més de 100 actors, des del mateix COMB, que és present en alguna d’aquestes comissions, fins altres col·legis professionals, entitats socials o professionals especialment capacitats. Aquest conjunt és molt flexible i gens burocràtic i és a partir del qual mirem de trobar solució en aquest repte que tindrem en els propers mesos i anys.

Quan es considera que hi ha una crisi de refugiats?

En aquest moment hi ha una crisi evident de refugiats a Europa. Estem parlant d’un conjunt de 150.000-160.000 persones que els estats consideren que podran repartir en el conjunt de la Unió Europea. En realitat les xifres més modestes d’ACNUR ens diuen que hi ha, a hores d’ara, més de 400.000 refugiats a Europa. A Barcelona ja tenim més de 1.000 refugiats. Podem dir que hi ha una crisi molt important derivada d’aquest terrible conflicte bèl·lic, però també vull afegir que la crisi no és una crisi europea. Els principals nuclis de persones que han sortit de Síria no es troben justament a Europa ni estan en aquests camins de trànsit, sinó que estan dos milions a Turquia, un milió i mig a Jordània, etc, en general estan repartits per tot l’entorn d’Orient Mitjà.

Respecte a aquesta crisi, quines són les actuacions que s’estan portant a terme des de la Generalitat de Catalunya?

Els aspectes materials són en els que més s’hi fixa la gent, però voldria posar en valor la feina dels grups de treball perquè són els que estan fent de veritat la tasca humanitària i la tasca d’incorporació a la comunitat catalana. Des del punt de vista més operatiu, aquestes persones que arribaran seran desplaçades a un dels tres centres d’acollida: la Casa Bloc de Barcelona; la Casa de les Germanetes dels Pobres, a Manresa, que té més de 100 habitacions; i La Conreria a Tiana, on hi ha com a mínim 200 habitacions per acollir a la gent. Aquestes persones s’incorporaran en un dels tres centres d’acollida i treballaran amb un equip multidisciplinar on hi ha treballadors socials, personal sanitari, advocats, psicòlegs, psiquiatres, docents, etc. A partir del treball que es farà amb les pròpies famílies es farà un diagnòstic vital i es determinarà un municipi tipus.

Què vol dir això?

Això vol dir que si, per exemple, el pare de la família és fuster, doncs haurà d’anar a un lloc on hi hagi indústria d’aquest tipus; o si la iaia té una malaltia crònica, haurà d’estar a prop d’un centre hospitalari. Com que tindrem l’inventari de recursos, mirarem de lligar-lo amb les necessitats del diagnòstic i per tant en el més breu termini possible seran desplaçats als municipis més adequats, on se’ls continuarà fent un seguiment.

Quan es preveu que arribi el gruix de refugiats?

No hi ha cap previsió, per tant, totes les informacions que en algun moment s’han donat són absolutament aleatòries. La única informació que tenim nosaltres és la que ja s’ha publicitat en els mitjans i és que en les properes dos o tres setmanes arribaran unes 50 persones, possiblement d’Eritrea, que es quedaran a la Comunitat de Madrid.  Tota la resta és una pura especulació.

Si volem ajudar on ens hem d’adreçar?

Al vostre ajuntament. Allà es recolliran totes les propostes a través de la fitxa que he comentat i faran arribar tot aquest arxiu endreçat al Departament de Governació i des d’aquí arribarà al Comitè. Voldria afegir que aquesta és una oportunitat per què tots plegats donem una volta a la nostra solidaritat, perquè la posem damunt la taula quan veiem una imatge televisiva punyent, però a casa nostra seguim tenint moltes persones que estan en situació de vulnerabilitat.

Àngel Miret participarà en la Taula Rodona de Cooperació: Diagnosi de la crisi de refugiats. Quin tractament cal aplicar? que tindrà lloc el proper 19 de novembre a les 19.00h al COMB.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s