El valor d’anomenar-se Cristóbal Colón

ccolonMoltes vegades sembla que els noms marquin el caràcter o la forma de ser de la persona que els porta. Aquest és precisament el cas de Cristóbal Colón, fundador de la cooperativa La Fageda. Colón va decidir treure-li profit al seu nom i sense pensar-ho dues vegades va tirar endavant un projecte que ens aquells primers anys 80 va ser tota una aventura: una petita empresa pensada per què els discapacitats i malalts mentals de La Garrotxa “pogueren recuperar la consciència d’ells mateixos a través del treball”. Així va començar La Fageda.

Van comprar una finca al bell mig de la Fageda d’en Jordà, de la que Colón es confessa un enamorat, i amb sis vaques van començar a produir llet. El seu primer client va ser l’Hospital Vall d’Hebron i a partir d’aquí, l’empresa no ha fet més que créixer. Avui en dia produeixen 55 milions de iogurts a l’any i tenen una plantilla de més de 400 persones, de les quals 168 pateixen algun trastorn mental o discapacitat psíquica.

Segons Colón, l’èxit de La Fageda és ser “un projecte coherent” en el què les persones són fonamentals. “Som una empresa amb criteris empresarials, no un hospital psiquiàtric. Som una empresa que té cura de les diferències de les persones que tenim en plantilla. Els tractem a tots iguals, és a dir, a tots diferents, i els demanem esforç i responsabilitat, tot i que sabem que cadascú respon d’una manera diferent. El seu grau de compromís és altíssim”. Colón també afirma que el dia que aquest projecte “deixi de ser coherent, no funcionarà”.

Respecte als principis i valors que el mouen, el fundador de La Fageda explica que “els valors es deriven de tres grans principis: bondat, justícia i veritat”. A partir d’aquí, cada persona “ha d’assumir les conseqüències dels seus actes”. Diu que la seva vocació sempre ha estat “fer alguna cosa que sigui útil per algun altre” i mentre pugui continuarà intentant esbrinar “el misteri de la bogeria, la cordura i la consciència”.

Aquesta xerrada es va celebrar en el marc del cicle de conferències que el COMB i el Diari Ara fan conjuntament per reflexionar sobre el lideratge i els valors.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s