L’assetjament psicològic als metges en el lloc de treball

L’assetjament psicològic a metges en el lloc de treball ha estat objecte de debat al COMB en l’acte de presentació del Quadern de la Bona Praxi número 33 celebrat el passat 24 de març. La publicació del col·legi tracta aquesta problemàtica des de diferents punts de vista i analitza aspectes com l’àmbit laboral on es produeix el mobbing, les causes de l’assetjament laboral i les seves conseqüències, el diagnòstic i el perfil de la víctima i l’assetjador. El quadern també exposa que haurien de fer els centres sanitaris en relació a aquests casos.

El Dr. Miquel Bruguera, expresident del COMB i coordinador del quadern, va ser l’encarregat de presentar el contingut. La publicació descriu el fenomen del mobbing que es pot manifestar com un atemptat contra les condicions de treball, aïllament a la víctima, atemptat contra la dignitat de la persona o fins i tot violència. Però segons Bruguera, “diagnosticar-lo és difícil perquè no s’han definit quants d’aquests fets s’han de produir en cada cas per a parlar de mobbing”. A més, “no és tan important el número de manifestacions d’assetjament que es donen sinó la intensitat, i això és molt difícil de mesurar”, afegeix Bruguera.

El professional que ha de diagnosticar-lo s’ha d’assegurar que es dóna un maltractament psicològic desmesurat sobre la persona, ha d’haver una persistència de almenys 6 mesos i s’ha de poder demostrar la intencionalitat i la voluntat de l’assetjador amb l’objectiu que la víctima es desestabilitzi.  Pel que fa al perfil de l’assetjador i de la víctima, no hi ha cap patró definit en cap dels casos.

Actualment no està quantificat quant mobbing existeix en l’àmbit sanitari. La proporció majoritària de la gent que el pateix no ho explica, i al tractar-se d’una problemàtica molt amagada i que no es denuncia no existeixen dades. Segons Bruguera, “s’han fet enquestes al nord d’Europa que estimen que la freqüència en l’àmbit sanitari és al voltant del 10%, una mica més alta entre infermeria que entre el sector mèdic”.

El quadern també parla de les actuacions que haurien de fer-se des dels centres sanitaris en relació a l’assetjament laboral. El Dr. Jaume Roigé, director assistencial de l’Hospital de la Vall d’Hebron, va parlar del tema des de la perspectiva d’un gran hospital i va explicar com estan enfocant aquesta problemàtica des dels serveis de prevenció de riscos. En 4 anys han rebut 50 consultes psicosocials i cap d’elles ha estat identificada com un cas de mobbing.  Segons Roigé, “a les organitzacions complexes cal tenir estructures que et permetin fer un seguiment objectiu d’aquests casos”.

El Sr. Francesc José Maria, exdirector de l’ICS i advocat, va donar la perspectiva jurídica d’aquesta problemàtica que actualment està tipificada com a delicte. Els centres han de fer una manifestació de tolerància zero en front aquest problemàtica i que estableixin mecanismes per detectar-lo i tenir un procediment definit en  cas de reclamacions d’aquest tipus.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s