Dr. Salvany i Lleopart, l’oblidat de la Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna

_______________________________________________________________________________________

Taula rodona: “Vacunes: passat, present i futur”, 28 octubre a les 19.00 hores. Sala d’actes del COMB

Dr. Fernando A. Moraga-Llop, professor de Pediatria de la UAB, vicepresident de l’Asociación Española de Vacunología; Dr. Carlos Rodrigo, cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Consell Assessor de Vacunes del Departament de Salut i Societat Catalana de Pediatria; Dra. Magda Campins Martí, cap clínic del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Professora de la Facultatde Medicina de la UAB

_______________________________________________________________________________________

La Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna per vacunar la verola al continent sud-americà fou la primera campanya internacional de salut pública en la història de la humanitat. El seu director va ser l’alacantí Dr. Xavier Balmis, qui va conduir el seu equip a través de l’Oceà Atlàntic cap a Amèrica. La Reial Expedició Filantròpica  tenia la missió de transportar la vacuna de la verola, ensenyar als americans a preparar-la i conservar-la i organitzar juntes de vacunació que vetllessin per registrar les vacunacions i assegurar la seva continuïtat.

Quan es parla d’aquesta expedició sovint s’oblida el nom del Dr. Josep Salvany i Lleopart, subdirector de l’expedició, que va deixar la vida portant la vacuna per tota l’Amèrica Meridional. A més va dirigir una de les dues rutes que es van dur a terme. Per aquest motiu, i coincidint amb el 200 aniversari de la seva mort, el COMB li dedica l’any 2010 i inaugurarà demà una exposició sobre la seva figura i l’Expedició Filantròpica i es farà una taula rodona sobre “Vacunes: passat, present i futur”.

Del Dr. Salvany només es conserva la signatura

El Dr. Josep Salvany i Lleopart era un cirurgià militar fill d’una nissaga de cirurgians. El seu estat de salut sempre va ser molt precari. D’estudiant va emmalaltir de tuberculosi, i essent cirurgià a Extremadura va contraure la malària. El seu estat precari de salut empitjorar a mesura que recorria la cornisa occidental de Sudamèrica, fins que va morir a la missió.

A juny de 1802 es va declarar una epidèmia de verola al virregnant de Nova Granada, i quan la notícia va arribar a Espanya, Carles IV va recomanar la vacunació en totes les regions peninsulars i ultramarines. L’any següent es declarà la necessitat d’organitzar una expedició a Amèrica per difondre la vacuna i evitar la propagació per tot Amèrica. Tot i que Carles IV es movia per motius econòmics –amb l’epidèmia es rebien menys diners de les colònies-, l’expedició va tenir un caràcter filantròpic i la vacuna es va oferir gratuïtament a tots aquells que la van voler.

Mapa de la difusió de la verola

Com que la vacuna només es conservava in vitro de 10 a 12 dies, es va decidir traslladar-la amb la tècnica de braç a braç, i per això es va recórrer a orfes d’entre 4 i 14 anys. El Dr. Balmis va calcular que necessitaria uns 25 nens, tot i que només en va aconseguir 22 de Santiago de Compostela, un lloc proper al punt de partida de l’expedició.

La Reial Expedició Filantròpica va sortir cap al continent americà des de La Corunya el 30 de novembre de 1083 amb fragata “Maria Pita”. L’equip consistia en 500 libres de Moreau, termòmetres i baròmetres, milers d’ampolles de cristall per conservar la limfa vacunal, i màquines pneumàtiques per fer el buit a les ampolles.

Les etapes de l'Expedició

La ruta es va iniciar a La Corunya i acabà en La Guayra (Veneçuela) el 8 de maig de 1804. A partir d’aquest moment l’expedició es va dividir en dues rutes. El Dr. Salvany va baixar cap a Sudamèrica tot seguint el riu Magdalena, i el Dr. Balmis continuà en direcció a L’Habana, Mèxic i Filipines. El Dr. Salvany va portar la vacuna al sud d’Amèrica, amb l’ajuda del cirurgià Manuel Julian Grajales, el practicant Rafael Pérez Lozano, l’infermer Basilio Bolaños i quatre nens.

Durant els set anys que va durar l’expedició van patir molts entrebancs. Als cinc dies de separar-se l’expedició, el vaixell del Dr. Salvany va naufragar de camí a Cartagena de les Índies. Van haver de passar tres dies en una illa fins que van ser rescatats. Depenent de la situació política de cada etapa eren rebuts com a herois o com a l’anticristo, tal i com va ocórrer quan arribaren al Virregnat de Perú.

Imatges satíriques sobre la vacuna de la verola

A Quito (Equador), tot i la bona rebuda de la població, els van furtar tots els diners i l’instrumental. Aquest fet va permetre a al Dr. Salvany descansar i recuperar forces abans de continuar el viatge, ja que havia arribar molt debilitat.

A La Paz (Bolívia), el Dr. Salvany va demanar quedar-se com a regidor perquè el seu estat de salut era molt precari després de creuar els Andes. Des d’Espanya però, se li va negar. Finalment, va morir a Cochamba (Bogotà) el 21 de juliol 1810.

Si vols saber més sobre el Dr. Salvany i l’Expedició Filantròpia de la Vacuna visiteu el següent video

One thought on “Dr. Salvany i Lleopart, l’oblidat de la Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s