Laia Ferrer: “La salut materna és un dels millors indicadors del nivell de salut d’un país i alhora és dels més desiguals a escala global”

Amb 19 anys, Laia Ferrer va viure la seva primera experiència com a cooperant. Encara era estudiant de Medicina quan va viatjar a Etiòpia per fer voluntariat a un orfenat i va ser llavors quan va decidir que orientaria la seva carrera cap a un camp que li permetés continuar treballant en cooperació. Es va especialitzar en Ginecologia i Obstetrícia i amb Metges Sense Fronteres ha treballat vinculada a projectes de salut de la dona en països com el Iemen, l’Afganistan o Sierra Leone. L’any 2020 va aconseguir una Beca Dr. José Luis Bada amb la qual està cursant el Màster en Salut Global d’ISGlobal mentre combina la seva tasca assistencial a l’ASSIR Esquerra de Barcelona.

Com vas entrar en contacte amb el món de la cooperació?

Als 19 anys, quan era estudiant de segon de Medicina, juntament amb uns companys de carrera, vaig realitzar un voluntariat a un orfenat d’Etiòpia. Allà vaig descobrir una realitat diferent a la nostra i vaig tornar amb la idea d’especialitzar-me en algun camp de la Medicina que em fos útil per treballar en cooperació.

Quina ha estat la teva trajectòria com a metgessa cooperant?

En els següents anys de carrera vaig anar a la Índia, també com a voluntària, a un centre d’atenció maternoinfantil. Posteriorment, ja com a resident de Ginecologia, vaig col·laborar en una formació d’ecografia fetal a Burkina Faso i, acabada l’especialitat, vaig treballar en Obstetrícia i Ginecologia amb Metges Sense Fronteres a Sierra Leone, l’Afganistan i el Iemen.

Què t’aporta la cooperació, tant professionalment com personal?

Professionalment, és un repte. Vaig aprendre’n molt, sobretot amb Metges Sense Fronteres. Et trobes davant de casos molt més complicats, com ara ruptures uterines complexes, hemorràgies postpart greus, eclàmpsies, etc, que has d’atendre amb menys recursos. Gràcies a la meva formació com a obstetra, vaig poder ajudar, però vaig aprendre moltíssim de les llevadores i metges de cada país. A tot això, hi has d’afegir que t’has d’adaptar a un context cultural diferent. Personalment, és enriquidor, ja que et fa veure les coses des d’una altra perspectiva i valorar molt més el sistema de salut català i la formació que hem rebut aquí com a metges, que és excel·lent.

L’any 2018 vas estar a l’Afganistan treballant a una maternitat, has estat sempre vinculada a projectes relacionats amb la salut de la dona?

Sí, és el que més m’interessa. La salut materna és un dels millors indicadors del nivell de salut d’un país i, alhora, és dels més desiguals a nivell global. Algun dels projectes en què vaig treballar, com la maternitat de l’Afganistan, tenen un impacte molt positiu en la societat, ja que es redueix increïblement la mortalitat materna i es promou la formació de llevadores i ginecòlegs locals, contribuint a la sostenibilitat del projecte.

Quan arribes a països com l’Afganistan, on la situació de la dona encara és tan desigual i injusta, per on s’ha de començar la feina? Vull dir, es poden canviar les maneres de fer o d’actuar? Quin és el teu paper aquí?

La cooperació és un repte. Et trobes davant de casos molt més complicats que has d’atendre amb menys recursos“.

La solució no és fàcil. Si ens fixem en els nostres propis països, hi ha hagut una transició demogràfica. Els meus besavis tenien molts més fills, alguns van morir en el part, i l’esperança de vida era molt més baixa. Les millores en el sistema de salut, l’aparició de noves vacunes, l’abastiment estable d’aigua potable i menjar, etc. van augmentar l’esperança de vida i disminuir la natalitat. Aquesta transició és molt més lenta en alguns països, l’Afganistan n’és un exemple, on el conflicte armat dificulta encara més l’evolució. Els metges no podem canviar aquesta situació, es necessiten molts més factors. No obstant això, un projecte maternoinfantil en una àrea amb indicadors alarmants pot tenir un impacte molt positiu i ajudar a millorar la salut de les persones del voltant. Potser és un “pegat”, però és necessari. La meva funció en aquest “pegat” és la de resoldre casos complexos de complicacions obstètriques i formar el personal local perquè siguin capaços de ser autosuficients sense nosaltres.

Quines situacions t’han marcat, en positiu i en negatiu?

En positiu, les relacions personals amb les treballadores del país i les pacients. En negatiu, les morts maternes. Aquí no hi estem acostumats, per sort. Veure morir una noia de 20 anys per una hemorràgia postpart en un context de preeclàmpsia és dur, perquè saps que aquí no s’hauria mort. Hauríem fet un bon seguiment gestacional, hauríem detectat el risc de preeclàmpsia, hauríem fet un maneig precoç, etc. Aquí som sistemàtics, hi ha professionals molt ben formats en cada esglaó i el sistema de salut pública ens permet arribar a tothom. Allà tot això no existeix, la dona t’arriba molt tard.

Amb la Beca Bada cursaràs el Màster en Salut Global d’ISGlobal. Una vegada acabis aquesta formació, quin serà el següent pas en la teva trajectòria com a metgessa cooperant?

El Màster en Salut Global d’ISGlobal m’està aportant els coneixements i les eines necessàries per afrontar els reptes actuals en salut global, com la pandèmia que està posant a prova els nostres sistemes de salut. M’agradaria que la cooperació internacional continués formant part de la meva carrera professional, ja sigui aportant la meva experiència mèdica sobre el terreny, coordinant projectes de salut internacional o fent recerca sobre temes de salut global.

One thought on “Laia Ferrer: “La salut materna és un dels millors indicadors del nivell de salut d’un país i alhora és dels més desiguals a escala global”

  1. Irene

    Es una profesiónal 10. Sus conocimientos, su empatia y personalidad hacen trabajar muy a gusto. Hace que se sientan a gusto tanto paciente como equipo personal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s