Primera edició virtual de l’acte de Benvinguda MIR

Aquest any més que mai, l’arribada dels nous residents és un fet que cal celebrar, no tan sols per la situació de crisi sanitària, sinó també perquè coincideix amb un context de reivindicacions del col·lectiu per una millora de les seves condicions laborals i formatives. Per tant, tot i que la pandèmia ha obligat a cancel·lar algunes activitats de l’any del CoMB, l’acte de Benvinguda MIR, que es porta fent des de 2010, sí que ha pogut tenir lloc i enguany s’ha celebrat, per primera vegada, de manera virtual.

Durant aquesta edició en línia de l’acte, que han organitzat el Col·legi de Metges de Barcelona i la Secció de Metges MIR i Metges Joves del CoMB, s’han emès en streaming diversos vídeos on s’ha presentat el Col·legi i els seus serveis als nous residents, s’ha parlat en primera persona de les experiències de diversos metges i metgesses residents durant la pandèmia i s’han donat consells per afrontar de manera saludable aquesta nova etapa.

La vicesecretària del CoMB, Sònia Miravet, va explicar “l’emoció de donar la benvinguda a tots els metges MIR i obrir-vos les portes de casa nostra” i va mostrar el seu agraïment als metges que ja han començat a treballar en qüestions relacionades amb la COVID-19 abans d’incorporar-se a la seva residència, moltes vegades com a voluntaris.

De les diferències que ha suposat la pandèmia en el funcionament del sistema MIR, Miravet en va destacar els canvis organitzatius, els canvis en el rol de metge, la manca de contacte físic (amb el pacient i amb els companys) i una situació de reivindicacions professionals. Tot i així, va animar a “esprémer tant com pugueu aquesta etapa, on es viuen moments vitals molt importants: és una etapa intensa i us heu de cuidar i d’ajudar entre vosaltres”.

El president de la Secció Col·legial de Metges MIR i Metges Joves del CoMB, Oriol Mirallas, va felicitar els metges per haver superat les dificultats d’aconseguir plaça en aquest any tan dur, i va presentar la Secció, un “òrgan intern de participació on els metges debaten, proposen i defensen aspectes de la problemàtica professional”; durant aquest any, “el projecte estrella” ha estat ajudar a “arribar a un consens amb les reivindicacions dels residents de Catalunya per portar a les organitzacions”.

Jordi Brescó, R1 de Medicina Familiar i Comunitària a la unitat docent MFiC Catalunya Central, va ser el primer dels residents en parlar de la seva experiència durant la crisi sanitària de la COVID-19. Va estar treballant entre el març i el setembre a l’Hospital d’Igualada i els CAP Santa Margarida de Montbui, Igualada Urbà i Vilanova del Camí. Com a resum de les seves vivències, Brescó va explicar que la part més negativa va ser “donar males notícies”, i la part positiva fou “aprendre a comunicar i saber tranquil·litzar”, i va destacar la companyonia i “un equipàs increïble” que l’han fet “aprendre a ser metge”.

Després van intervenir Júlia Escuer i Elisabet Maristany, R2 de Digestiu de l’Hospital de Bellvitge, que varen explicar com el primer any de la residència és un període marcat per la “corba de l’aprenentatge on es van integrant els coneixements”. El segon any es van trobar amb la crisi de la COVID-19 i una gran incertesa, a la qual es “van anar adaptant i reorganitzant” i van ser ubicades a Urgències, on aprenien “molt els uns dels altres, del treball en equip, de diferents maneres d’enfocar l’atenció al pacient”. Van acabar donant “molts ànims” als nous residents.

A continuació, va ser el torn de Laia Mas i Alba González, R4 de Medicina Interna de l’Hospital Parc Taulí, que van explicar que, en el seu moment, eren “molt poc conscients del que se’ns venia a sobre”. El més complicat, admeten, és “aprendre a treballar amb la improvisació i amb la incertesa, perquè amb la COVID-19 no hi ha res controlat”, però, d’altra banda, “cal no oblidar les altres patologies i el vessant humà dels malalts”. “El personal sanitari ha demostrat durant la pandèmia que ens devem a la nostra feina, i no som herois, sinó els grans treballadors que hem estat sempre”, van cloure.

Tot seguit, es va projectar un vídeo amb els serveis que el CoMB i el grup d’empreses del Grup Med ofereixen als metges residents.

Finalment, va intervenir el director de la Fundació Galatea, Antoni Calvo, qui va fer una breu exposició sobre “Cuidar i cuidar-se també en temps de pandèmia”, i va destacar que un 15 % dels pacients atesos al Programa d’Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM) són residents. Va recordar també que, durant la pandèmia, s’ha posat en marxa el Servei de Telesuport Psicològic. Calvo va insistir que cal ser conscient de la necessitat de cuidar-se, ja que “per al professional de la salut, cuidar-se no és una opció: és una obligació ètica i deontològica”. “Heu d’estar bé perquè els vostres pacients i companys estiguin bé”, va destacar.

Oriol Mirallas va acomiadar l’audiència donant ànims i sort i aconsellant als nous residents “no perdre la il·lusió” en aquesta nova etapa, dura, però emocionant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s