1894: 10 esdeveniments històrics que van coincidir amb el naixement del CoMB

Posem la màquina del temps a funcionar i retrocedim 125 anys. Som al 1894, a punt d’esgotar el segle XIX. Aquests darrers anys són convulsos i es viuen profundes transformacions socials, científiques i tecnològiques, polítiques i culturals. Enmig de tots aquests canvis, un naixement: el del Col·legi de Metges de Barcelona. Recordem l’efemèride fent un repàs dels esdeveniments més rellevants d’aquell any a la ciutat, al país i al món. Benvinguts a 1894!

cocacola
Foto: arxiu Coca-Cola

A la venda la primera ampolla de Coca-cola: el 12 de març de 1894 es va posar a la venda la primera ampolla del popular refresc, que ja era tot un èxit als Estats Units. El propietari de la Biedenharn Candy Company, a Vicksburg (Mississipí) es va fer amb la llicència per poder embotellar en exclusiva el refresc.

Es descobreix el component de l’Aspirina: el químic alemany Felix Hoffmann va descobrir l’àcid acetilsalicílic i va demostrar que tenia efectes analgèsics, antipirètics i antiinflamatoris. La Companyia Bayer el va comercialitzar amb el nom d’Aspirina i, ràpidament, es va convertir en un medicament indispensable.

Pierre de Coubertin crea el Comitè Olímpic Internacional: el baró de Coubertin va restaurar els Jocs Olímpics de l’antiga Grècia amb l’objectiu de promoure l’esport i impulsar les relacions pacífiques entre les diferents nacions. Va fundar el Comitè Olímpic Internacional i va organitzar les primeres olimpíades contemporànies: Atenes 1896.

 

 

coche1894
Foto: col·lecció Jules Beau

Se celebra la primera carrera de cotxes del món: el diari Le Petit Journal va organitzar la primera carrera automobilística de la història, un recorregut de 126 km entre les localitats franceses de París i Rouen. La velocitat mitjana dels cotxes era de 20km/hora.

 

Es construeix el primer edifici de més de 100 metres d’alçada del món: el primer gratacels del món va ser el Park Row Building, a Manhattan, L’edifici feia 119 metres d’alçada i es va construir amb acer i vidre. Avui dia és un dels monuments històrics de la ciutat. A més del primer gratacels, també es va construir la primera escala mecànica del món, a la qual van anomenar “ascensor inclinat”, a l’estació Cortland Street de Nova York.

Som al 1894, a punt d’esgotar el segle XIX. Aquests darrers anys són convulsos i es viuen profundes transformacions socials, científiques i tecnològiques, polítiques i culturals. Enmig de tots aquests canvis, un naixement: el del Col·legi de Metges de Barcelona.

sufragistas
Foto: Nationaal Archief Suffragettes

Nova Zelanda, primer país on les dones tenen dret a vot sense restriccions: gràcies a l’activista Kate Sheppard es va poder dur a terme el primer sufragi femení sense restriccions. Tot i això, les dones podien votar, però no presentar-se a les eleccions. Va ser a partir de l’any 1919 quan les dones neozelandeses van obtenir el dret de ser escollides per a un càrrec polític.

 

Labor Day, festa oficial als Estats Units: tot i que el Dia del Treballador, ja se celebrava en alguns estats dels Estats Units, l’any 1894 es va proclamar festa federal oficial. Des de llavors, 32 estats van celebrar oficialment el seu Dia del Treballador.

Auge de l’art, la música i la literatura: el final del segle XIX va ser una època molt prolífica en l’àmbit cultural. Van veure la llum obres tan emblemàtiques com El llibre de la Selva, de Rudyard Kipling; El llac dels cignes, de Piotr Txaikovski; la sarsuela La Verbena de la paloma, de Tomás Bretón i Ricardo de la Vega; o la Simfonia del Nou Món, d’Antonin Dvorak.

El naixement del cinema: Thomas Edison va presentar el kinetoscopi, que serà el precursor de les pel·lícules de cine. Mentre, els germans Lumière patenten el cinematògraf i filmen la seva primera pel·lícula: Sortida dels obrers de la fàbrica Lumière en Lyon Monplaisir. Aquest film serà el tret de sortida del cinema contemporani.

Font: Youtube

A casa nostra: a Catalunya és el moment d’eclosió del Modernisme. L’arquitectura, l’escultura, la pintura i les arts decoratives catalanes van trobar el seu reflex en l’Art Nouveau Gaudí, Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Valentí Almirall, Joan Maragall, o Joan Puig i Ferreter són alguns dels noms que van destacar en aquesta època. A Barcelona es va inaugurar l’Avinguda del Paral·lel, també coneguda com el “Broadway català”, amb teatres tan mítics com l’Arnau, l’Olímpia, l’Apolo, el Victòria o el Condal.

One thought on “1894: 10 esdeveniments històrics que van coincidir amb el naixement del CoMB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s