Ajudem els pacients a detectar “fake news”

Una situació que podria tenir lloc en una consulta. Arriba una pacient preocupada. Fa dies que no se sent del tot bé. Ha indagat per Internet i, pels seus símptomes, tem que potser està desenvolupant una malaltia greu. Potser principis d’Alzheimer? Ha començat a prendre unes vitamines que “segur que li aniran molt bé”, diu.

Aquest és un cas fictici, però de ben segur que molts metges han viscut algun fet semblant en el seu dia a dia. Els pacients i els seus familiars sovint no esperen la consulta amb el metge o infermera per informar-se sobre la seva salut o sobre la de les persones que cuiden. O bé, ho fan després perquè no han pogut aclarir tots els seus dubtes.

La informació sobre salut a la xarxa no sempre és fiable ni de bona qualitat. De fet, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ja ha donat la veu d’alerta. A l’octubre va presentar, acompanyat del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), l’informe Anàlisi de la presència de desinformació en línia sobre el càncer. L’estudi va detectar que  fins el 75% de les cerques a YouTube sobre el tractament del càncer són fake news, és a dir, que contenen informació enganyosa i, sovint, perillosa per a la salut, ja que es difonen missatges que neguen la malaltia o que publiciten cures miraculoses sense cap base científica. El CAC ja ha demanat la retirada de 14 vídeos que ha analitzat amb profunditat i que sumen 25 milions de visites.

Presentació de l’informe “Anàlisi de la presència de desinformació en línia sobre el càncer”

Per ajudar els ciutadans i pacients a tenir un bon criteri i detectar les fake news a la xarxa, el CoMB, amb la col·laboració del programa d’acreditació de qualitat de webs de  metges del Col·legi, Web Mèdic Acreditat (WMA), ha elaborat el Decàleg 10 recomanacions per a l’ús de webs de salut. El document dona unes senzilles pistes per identificar fonts d’informació fiables i per navegar de manera segura, amb l’objectiu que Internet serveixi per ampliar i complementar la informació que es dona a la consulta, i que no entorpeixi diagnòstics o tractaments.

Tanmateix, el decàleg també és una eina de divulgació a la consulta, a través del qual els professionals sanitaris poden explicar als pacients i als seus acompanyants com cercar informació a la xarxa sobre salut de manera positiva, amb esperit crític i evitant enganys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s