La campanya de vacunació contra la grip fa una crida als professionals sanitaris

El Departament de Salut vol augmentar les taxes d’immunització entre el personal dels centres sanitaris

Amb la baixada de temperatures, el virus de la grip comença a estar més actiu. Per això, ara que el fred ja treu el nas, el Departament de Salut activa la campanya de vacunació contra la grip per protegir tant els grups poblacionals de risc (els malalts crònics i amb factors de risc, les persones més grans de 60 anys i les que estan internades en residències o centres sociosanitaris, així com les dones embarassades) com els professionals sanitaris i altres col·lectius com els cuidadors, personal docent, bombers, policies, protecció civil, etc.

Aquest any, la campanya va començar el 22 d’octubre passat i apel·la especialment els treballadors sanitaris, ja que la taxa de vacunació entre el col·lectiu és de només el 23,2%, encara força per sota de l’objectiu de l’OMS i de la Unió Europea del 75%. No obstant això, Salut va destacar que la taxa ha anat pujant de manera progressiva en els darrers anys i s’ha incrementat en 7 punts des de la campanya 2012-13, segons el registre de la Societat Catalana de Salut Laboral.

A banda de la protecció individual que proporciona la vacuna, els professionals sanitaris també tenen un paper clau en la lluita contra aquesta malaltia i les seves complicacions tot evitant contagiar els seus pacients, les persones més febles i els seus familiars.

La doctora Magda Campins, membre del Consell Assessor de Vacunacions i representant del Col·legi de Metges de Barcelona en la presentació de la campanya, va alertar que “fins un 10% dels casos de grip poden estar causats per l’assistència d’un professional sanitari. De fet, si un professional incuba la grip, un dia abans de caure malalt ja pot haver contagiat pacients”.

Per animar els professionals a vacunar-se, Salut Pública, a través del Servei Català de la Salut, està enviant a tots els centres de primària i hospitals una carta acompanyada d’un decàleg on se subratlla la importància de la vacunació antigripal. Aquesta acció implica des del personal mèdic, d’infermeria i treballadors socials fins al personal de suport administratiu, personal de neteja i de manteniment, entre d’altres. La recomanació compta amb l’assessorament del Consell Assessor de Vacunacions (CAV) de Catalunya, que inclou set societats científiques, així com dels col·legis professionals de metges, d’infermeres i de farmacèutics.

Concurs  #vdevacunat   

Aquest any l’Institut Català de la Salut (ICS) també ha engegat una campanya pròpia sota el lema “V de vacuna’t” per promoure la immunització antigripal entre els professionals, especialment  a través d’una jornada que se celebrarà a tots els centres de l’ICS el 7 de novembre.

L’ICS ha organitzat per aquest mateix dia un concurs adreçat al personal sanitari. Per participar, els professionals poden compartir una fotografia de grup a través de xarxes amb l’etiqueta #vdevacunat o enviar-les al correu electrònic participa.ics@gencat.cat on s’expliqui com estan vivint la jornada. La fotografia guanyadora rebrà 10 bitllets per anar a la Vall de Núria, i també se sortejarà un cap de setmana a la Vall de Núria entre tots els participants.

One thought on “La campanya de vacunació contra la grip fa una crida als professionals sanitaris

  1. Carolina

    Bona tarda! Em sembla una molt bona iniciativa per incentivar els professionals a vacunar-nos.
    Jo ja ho he fet!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s