L’actitud, indispensable per ser un bon metge

Aquest any, més de 800 metges han començat la seva residència a les comarques de Barcelona. Es tracta d’una de les èpoques més especials per als professionals. Després d’un gran esforç, el metge abandona les aules i les classes acadèmiques per començar a fer de metge. És un moment estimulant, ple de reptes i d’oportunitats, d’hores d’estudi, de treball i de creixement personal.

Els R1 que ara comencen han superat l’examen MIR i han demostrat tenir grans coneixements científics. Durant la residència, hauran de desenvolupar també altres habilitats que per ser professionals excel·lents, com ara capacitats tècniques i comunicatives, i també hauran de treballar de valent per anar agafant experiència. Hi ha un element, però, que hauran de portar posat de casa: l’actitud. La passió per la professió, l’empatia i el respecte cap al pacient, cap els companys i cap la professió són la base perquè un professional sigui estimat pels seus pacients i col·legues. Això no es pot estudiar, ha de nàixer d’un mateix i s’ha de treballar dia a dia.

Aquest és el missatge que va transmetre Elvira Bisbe, la vicepresidenta del Col·legi, durant la Benvinguda MIR, una jornada festiva que organitza la secció de Metges MIR i Metges Joves per acompanyar els residents de primer any que tot just s’acaben de col·legiar. El president de la secció, Francesc Bas-Cutrina, va presentar als nous MIR els serveis del Col·legi que trobareu resumits en aquest vídeo i les activitats de la secció.

Bisbe va donar als R1 una sèrie de consells imprescindibles per ser bons metges i que, fins i tot amb anys d’experiència, caldria sempre tenir presents.

  • El llenguatge emprat a la consulta ha de desprendre humanisme, respecte i empatia. Al davant, no hi ha un cas clínic, sinó una persona que té un patiment i un neguit per la seva salut o la d’un familiar o amic. Per això, sempre s’hauria d’evitar parlar de forma despersonalitzada del pacient. “La fractura del box 1” no és una bona manera de fer referència a ningú, assenyalava Bisbe.
  • Per compromís amb tots els pacients, el temps i els recursos s’han de gestionar amb equitat. El metge ha de saber balancejar bé els recursos amb què compta perquè tothom tingui el que necessita.
  • El metge sempre està aprenent i, per això, ha de ser humil i escoltar els altres. Els metges sèniors aporten l’experiència que els metges novells encara no tenen. I de la seva expertesa se’n pot aprendre, i molt.
  • Si en algun aspecte ha canviat la professió és en el desenvolupament del treball en equip i interdisciplinari. Un bon metge necessita saber moure’s en dinàmiques de grup i tenir bona sintonia amb tots els professionals de la salut amb qui ha de treballar.

Bisbe també va insistir molt en la necessitat de tenir cura d’un mateix i de cultivar una actitud positiva. Durant la residència es treballa molt, però això no ha d’impedir cultivar bons hàbits de salut ni deixar de banda les aficions. Són realment importants, ja que l’etapa MIR és molt emocionant, però, alhora, obliga a enfrontar-se a reptes i circumstàncies que poden ocasionar estrès i angoixa. I cal comptar amb temps per un mateix i per estar amb la família i els amics, per gestionar-ho de forma saludable.

Secció de Metges MIR i Metges Joves

La secció de Metges MIR i Metges Joves agrupa i representa els metges que estan fent la residència i els que fa menys de 10 anys que l’han acabada. Els seus membres provenen de diferents unitats docents i especialitats i tiren endavant aquelles iniciatives que poden ser d’interès per a la resta dels companys. Es reuneixen cada tres mesos, i estan a disposició de tots els metges joves per ajudar-los amb totes les seves consultes i inquietuds. A més, fan de vehicle directe perquè la Junta de Govern tingui en consideració les qüestions específiques que afecten, interessen o preocupen els metges més joves.

La secció està oberta a tots aquells que hi vulguin participar. A la seva pàgina web trobareu informació d’interès sobre les diferents especialitats i tot el que cal conèixer abans, durant i després de la residència.

La jornada de Benvinguda als nous col·legiats va acabar amb una festa amb música, DJ i el sorteig de regals entre els assistents.

2 thoughts on “L’actitud, indispensable per ser un bon metge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s