El Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona celebra 20 edicions posicionat com un referent del sector biomèdic català

20forumLa celebració de la 20ena edició del Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona va confirmar que la trobada és tot un referent en l’ecosistema biomèdic català. La jornada, que va tenir lloc dijous 30 de novembre a la sala d’actes del Col·legi, va reunir més de 200 persones entre emprenedors, inversors privats, investigadors, gestors sanitaris, directius d’empreses i representants de fons de capital risc. Cada cop són més els actors interessats en aquests fòrums, ja que és aquí on coneixen de primera mà els projectes més punters i innovadors en l’àmbit de la salut i que poden representar un veritable avenç tant per als pacients com per al col·lectiu mèdic.

L’objectiu del Fòrum continua sent el mateix que el de la primera edició: apropar emprenedors i inversors. De fet, des d’aquell fòrum inicial que va tenir lloc el novembre de 2009, gairebé 600 empreses han sol·licitat finançament i 179 han exposat oralment els seus projectes. Entre totes aquestes, han aconseguit aixecar, de manera directa o indirecta, una inversió total de 60 milions d’euros. Els inicis, però, no van ser fàcils. El Dr. Lluís G. Pareras, director de Healthequity SCR, gerent de l’Àrea d’Innovació del Col·legi i impulsor del Fòrum, va recordar que van celebrar la primera edició “amb por”, ja que era la primera vegada que s’organitzava un acte d’aquest tipus al CoMB: “No sabíem si vindria gent, si seria útil en el futur, si tindria sentit”. No obstant aquests temors inicials, vuit anys després, els fòrums han esdevingut una cita imprescindible. “Penso que podem estar-ne tots molt orgullosos i satisfets”, va apuntar el Dr. Pareras, que va reconèixer la tasca i implicació de Barcelona Activa, Biocat i ESADE-BAN, coorganitzadors de les jornades i companys de viatge.

La visió dels científics, els emprenedors i els finançadors

La celebració del 20è Fòrum va servir per fer balanç de l’experiència viscuda fins ara, reflexionar sobre l’estat actual del sector i posar el punt de mira en les tendències futures. El Dr. Pareras va destacar la “progressió” dels CEO de les companyies, tot qualificant-la de “molt satisfactòria”. No obstant això, ara cal anar un pas més enllà: “Els inversors no només volem un gran líder i un gran equip. Ara el que volem és tenir uns quants grans líders i un gran equip. A més, cada cop és més important les figures del Chief Scientific Officer i del Chief Medical Officer. Tot això ho estem aprenent plegats”.

Un altre aspecte important en l’evolució de les companyies ha estat la “professionalització dels Consells d’Administració”, que ha derivat en un canvi d’estratègia a l’hora d’aconseguir finançament. Si la tendència fins fa uns anys era buscar rondes fraccionades, ara “s’intenta eliminar el risc financer per aconseguir una ronda sencera”. Els resultats han estat molt positius. Segons el Dr. Pareras, “la collita 2016-2017 a Catalunya ha estat extraordinària, ja que s’han aconseguit aixecar rondes de finançament que han batut tots els rècords”. És el cas de la companyia Minoryx Therapeutics, que va aixecar una ronda de finançament de 19,4 milions d’euros, la més gran aconseguida fins ara per una biotec a Catalunya. El seu CEO, Marc Martinell, va explicar la trajectòria de l’empresa des dels inicis fins al moment actual. El seu objectiu és començar la fase clínica del seu producte MIN-102 i ser els primers a oferir una teràpia farmacològica a les persones que pateixen adrenoleucodistròfia, una malaltia, fins ara, sense tractament.

Però no només han progressat els emprenedors i les seves companyies. Els inversors també  ho han fet. Fernando Zallo, director d’ESADE-BAN, va explicar que cada cop “estan més preparats i són molt més professionals”. En això ha contribuït especialment la formació: “Els explicàvem que era molt important tenir un portfoli d’empreses i cada vegada ho veiem més. De fet, al perfil de Linkedin molts posen que la seva professió és “inversor” o “business angel” i indiquen la relació d’empreses en les quals han invertit i quina és la seva vinculació. Això abans era impensable”. Zallo també va destacar el creixement de la xarxa d’ESADE-BAN, que ja suma prop de 200 inversors que inverteixen en una mitjana de 35 empreses l’any. Un altre punt rellevant és l’augment “d’inversors especialitzats sectorialment”. És el cas de l’Àngel Alonso, que va compartir la seva experiència com a business angel especialitzat en el sector salut, concretament en dispositius mèdics i diagnòstics in vitro. “Hem resolt una de les variables crítiques dels emprenedors: aconseguir finançament. És tot un èxit, però hem de pensar en els reptes que ens queden”, va remarcar Alonso. En el seu paper d’inversor, va destacar que, a més del capital, també aporten “el coneixement del sector” i que espera que, d’aquí a 10 anys, les empreses que avui són un èxit puguin “convertir el coneixement en diners”.

Al llarg d’aquests anys gairebé 600 empreses hi han sol·licitat finançament i 179 hi han exposat els seus projectes

El 20è Fòrum Healthcare va comptar amb l’habitual ronda de presentacions. En aquesta edició van ser nou els emprenedors que van exposar el seu projecte a la recerca de capital. Dispositius mèdics per monitorar malalties renals, dispositius portàtils per tractar pacients amb apnea del son, nous fàrmacs i tractaments per prevenir malalties infeccioses, digestives o d’altres tant prevalents com el càncer són només algunes de les propostes que es van donar a conèixer en aquest fòrum.

Programa Metge Emprenedor, el nexe d’unió entre el món de les idees i el món del capital

Impulsat pel Col·legi, el programa Metge Emprenedor busca acompanyar els professionals de la salut en el camí de l’emprenedoria, ja que moltes vegades manca la visió empresarial. Així, els experts que integren el programa els ajuden a estructurar i donar forma als seus projectes per tal que arribin amb èxit al mercat.

El programa Metge Emprenedor s’ha convertit en un dinamitzador clau del sector healthcare, tot promovent la innovació en l’àmbit de la salut, estimulant l’emprenedoria entre el col·lectiu mèdic i cercant sinèrgies per ampliar la capacitat de finançament del sector. Per això, també es porten a terme reunions amb actors clau, com ara centres de recerca, hospitals, institucions públiques, escoles de negoci i Venture Capitals. Aquests tipus de relacions estratègiques ajuden a cohesionar i fomentar l’ecosistema biomèdic a Catalunya.

Al llarg d’aquests 10 anys de funcionament s’han rebut més de 800 idees i projectes, xifra que indica que els professionals de la salut confien en el programa.

4 thoughts on “El Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona celebra 20 edicions posicionat com un referent del sector biomèdic català

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s