Els professionals del Maresme demanen més lideratge i reconeixement davant la situació de precarietat laboral

Metges d’atenció primària i de l’hospital de Mataró es reuneixen per debatre sobre l’estat actual de la professió mèdica a la comarca

El Col·legi de Metges de Barcelona porta temps denunciant la precarietat laboral que existeix dins del col·lectiu mèdic. Per tenir dades concretes, va elaborar l’informe “La precarietat laboral del col·lectiu mèdic. Realitats i propostes” a través del qual es va traslladar a l’opinió pública la situació d’inestabilitat que afecta un de cada tres metges. El treball inclou un Pla de Xoc, amb mesures concretes, la majoria adreçades als diferents agents del sector sanitari per tal de revertir aquesta situació.

El debat sobre les condicions laborals dels professionals del Maresme va tenir lloc el passat 30 de setembre a l’Hospital de Mataró, impulsat per la Junta Comarcal, que va considerar necessari discutir entre els companys de la comarca quina és la seva situació particular.

La vicepresidenta del Col·legi, Elvira Bisbe, va presentar l’estudi del Col·legi i va posar especial èmfasi en l’augment de les males pràctiques contractuals, de les quals en va posar diferents exemples:

  • Altes a la seguretat social de dilluns a divendres i baixes els caps de setmana
  • Contractes renovables mes a mes
  • “Beques” post MIR utilitzades per cobrir vacances de llocs de treball de metges adjunts
  • Ús fraudulent del contracte de prestació de serveis quan les característiques correspondrien a un contracte laboral
  • De fet, tal com va recordar la vicepresidenta, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va fer pública al setembre una sentència que corrobora que a la sanitat pública de l’Estat espanyol, i per extensió a la catalana, hi ha un excés de contractació temporal no justificada.

 

El Dr. Juan José Montero, metge d’atenció primària de l’ABS Rocafonda a Mataró, va posar sobre la taula diversos aspectes “preocupants” de la situació de l’especialitat a la comarca, com ara el “sobreesforç crònic” que han de fer els professionals per assolir “indicadors més exigents” que provoquen una situació de “maltractament envers els professionals”. També va denunciar les dificultats de coordinació entre el territori i problemes de dimensions dels serveis, a banda de les situacions de precarietat laboral, tal i com apuntava Bisbe.

Per posar fi a una situació que, segons, Montero, acaba provocant manca d’entusiasme professional, va proposar més autonomia i capacitat d’autogestió i de presa de decisions dels professionals i més comunicació, amb la creació de l’Observatori dels metges de família del Maresme i d’espais de trobada entre col·legues de l’hospital i de l’atenció primària.

Per la seva banda, el Dr. Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), va fer una avaluació “a títol personal” de la situació del sector i va destacar fins a quin punt està canviant a percepció de la professió. Això “no depèn només de la precarietat”, va dir, Cunillera. “L’escala de valors està canviant i això canviarà irremediablement la professió”, va afegir.

Cunillera va reconèixer que els professionals de la salut “estan mal pagats”, però així i tot, va assegurar que hi ha elements, més enllà del sou, pels quals els professionals es comprometen amb l’organització i amb el seu projecte, i que fan que els professionals se sentin millor fent la seva feina:

• Institució sòlida, amb un projecte creïble i estable en el temps
• Gestors competents i coherents
• Responsabilitat compartida. El lideratges s’ha d’exercir entre tots i cal tenir autonomia per prendre decisions
• Reconeixement. Cal agrair la feina feta i fer un reconeixement explícit entre els companys i també entre la població
• Treballar en un entorn adequat. Cal tenir suficiència tècnica i condicions estructurals

Durant la jornada, conceptes com participació i autonomia de gestió es van anar repetint. Dues idees que són cabdals en les propostes de millora i canvi per a l’Institut Català de la Salut (ICS) que el Col·legi va presentar al març de 2015 i que ja han provocat alguns canvis en el sector. El Dr. Lluis Esteve, tresorer del Col·legi, va explicar com els hospitals de Sant Pau i Germans Trias i Pujol ja han escollit director mèdic seguint el procés participatiu que recomanava el document.

La taula de debat sobre l’estat actual de la professió al Maresme va posar de relleu el compromís dels professionals per mantenir l’excel·lència i millorar l’atenció dels pacients, malgrat l’existència de molts elements que estan generant descontentament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s