El repte d’aturar la sèpsia

dryebenesLa sèpsia greu va provocar l’any 2015 a Catalunya més de 22.000 ingressos hospitalaris i 4.000 morts, xifra que supera la dels infarts i els ictus junts. No obstant això, la sèpsia es pot aturar. La clau per aconseguir-ho passa per fer una detecció molt precoç, controlar ràpidament la infecció i donar suport als òrgans lesionats.

Aquestes actuacions, però, a vegades no són fàcils de portar a terme segons els recursos dels quals disposa l’hospital. És per això que el Dr. Juan Carlos Yébenes, cap de servei de Medicina Intensiva de l’Hospital de Mataró, ha promogut la creació del Codi sèpsia. “Vam elaborar un protocol perquè tots parléssim el mateix llenguatge, tot generant elements per facilitar la detecció i la ressuscitació i fer un control adequat del focus sèptic. També vam establir elements de coordinació entre els diferents hospitals per tal que tots els pacients puguin rebre tots els recursos que necessiten en funció de la seva severitat”, explica el Dr. Yébenes.

Ja l’any 2008 el Dr. Yébenes i el seu equip, junt amb professionals de l’Hospital de Calella i de l’Hospital de Blanes, van començar a implementar l’estratègia a diferents regions sanitàries amb un gran èxit: “Una de les proves pilot que millor resultat va donar va ser la que es va fer al Maresme, on vam aconseguir reduir la mortalitat un 25%”. El Dr. Yébenes remarca que un dels moments clau en la implantació del Codi sèpsia va ser l’aprovació per part del Parlament de Catalunya de la resolució que reconeixia la morbimortalitat de la malaltia i instava al Govern de la Generalitat a desenvolupar el Codi. “Després de la implicació de les set societats científiques (Pediatria, Cirurgia, Medicina interna, Malalties Infeccioses, Medicina de Família i Comunitària, Urgències i Intensius) per desenvolupar aquest projecte, va ser molt important per tots que es posicionés el Codi sèpsia com un codi de risc vital a l’alçada d’altres com el Codi ictus o el Codi politrauma”, apunta el Dr. Yébenes que també recorda que el Codi s’està implementat en totes les regions sanitàries catalanes.

Sepsischallenge: una iniciativa solidària per donar a conèixer la sèpsia

Tot i la feina feta, la sèpsia continua sent una afecció molt poc coneguda entre la població. Com el mateix Dr. Yébenes explica “té molt poca presència mediàtica”, per això un grup de metges de l’Hospital de Mataró, entre els quals s’hi troba el Dr. Yébenes, va impulsar una iniciativa solidària única: la Sepsischallenge. Aquesta marxa cicloturista, que se celebrarà per segon cop el 16 d’octubre i recorrerà la comarca del Maresme, “vol generar recursos per afavorir la formació i la docència en sèpsia i traslladar a la societat els missatges pels quals el col·lectiu sanitari està lluitant per intentar fer-ho el millor possible”.

La marxa ha estat dissenyada pensant en tots els públics. Per això des de la direcció esportiva, encapçalada per Vicenç Rebollo i Gemma Bosch, s’ha previst que cada dos ports de muntanya es pugui fer un escapament i tornar cap al punt de sortida. La primera edició de la Sepsischallenge va reunir 300 persones i s’espera que en aquesta participin més de 500. El Dr. Yébenes indica que, a més del volum de ciclistes que assisteixin a l’esdeveniment, és molt important la implicació de la societat: “hem aconseguit aglutinar associacions de pacients amb sèpsia, crear vincles amb indústries molt significatives del Maresme i que els ajuntaments dels set municipis per on passa la cursa participin”.

Qui vulgui participar en la Sepsischallenge, pot inscriure’s a la cursa fins al 15 d’octubre. La recaptació anirà en benefici de la recerca sobre la sèpsia realitzada a l’Hospital de Mataró i a la Fundació Sant Joan de Déu-Memorial Bernat Gavarró i Ventura, que promou la formació contínua dels professionals sobre la malaltia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s