El benestar va més enllà de la sanitat, treballem la salut comunitària

apruralLa salut comunitària ha esdevingut en els darrers anys un dels àmbits prioritaris de l’atenció primària. La crisi econòmica i social està posant en evidència el veritable pes que tenen els determinants socials en la salut dels ciutadans. Per això, la V jornada d’Atenció Primària al Món Rural s’ha centrat en la Salut Comunitària i ha volgut donar rellevància a projectes que s’estan posant en marxar al territori.

El Dr. Andreu Segura, secretari de la comissió del Pla Interdepartamental de Salut Pública, va fer la conferència de cloenda i va donar una de les claus de la jornada. Senzilla en aparença, però complexa en el dia a dia. “La gent se sent més sana si té algú que l’estima, si té una bona feina, amics… És amb això que fem salut comunitària”.

Segons Segura, som socials i cal reorientar l’activitat sanitària en aquesta direcció. El mateix no serveix per a tothom. I per exemple, no es pot tractar la diabetis d’un pacient sense tenir en compte els seus condicionants, si està sol, o aturat… Com podem saber-ho? Coneixem els pacients? Trobem aquestes dades a la història clínica?

Alguns exemples de projectes en salut comunitària

L’EAP Sallent treballa en el projecte “Agents de Salut Comunitària (ASACO)”. Hi col·laboren personal del centre d’atenció primària, el Departament de Salut Pública i veïns del poble a títol personal o en representació d’alguna entitat. L’objectiu és detectar els principals problemes de salut de la població i poder intervenir en els prioritaris. Des del passat març es porta a terme el programa “Dinars acompanyats” per disminuir l’aïllament de les persones grans que viuen o es passen moltes hores al dia soles.

L’EAP Sant Vicenç del Catestellet fa cinc anys que ofereix activitat física a la comunitat per millorar la salut i el benestar de la població i donar a conèixer tots els recursos que ofereix el centre. S’hi organitzen caminades i altres activitats com ioga, aquagym i tai-txi. Qualsevol professional de l’equip, tant metges com infermeres, pot prescriure aquestes activitats i derivar el pacient cap a aquest circuit.

A Barcelona, lEAP Vallcarca-Sant Gervasi intenta convertir dos barris d’una gran ciutat en petits pobles. El projecte “Fem Comunitària a una gran ciutat. Tot un repte” ofereix activitats físiques, de suport i de promoció de la salut, a més de jornades obertes per crear un espai de participació amb les entitats dels dos barris i identificar noves maneres de col·laborar.

D’altra banda a Reus, els professionals de l’EAP Horts de Miró treballen en l’atenció biopsicosocial, perquè “la salut no es tracta només amb fàrmacs”, afirma la Dra. Carmina Poblet, qui va presentar el programa “Orientació comunitària d’una Àrea Bàsica de Salut”. A l’EAP es detecta i treballa amb els actius personals i comunitaris, s’estimula la participació ciutadana i treballar en xarxa. Els caminadors del programa “Pas a pas” cada cop són més, i més diversos.

Tots els programes busquen que la població adquireixi hàbits saludables dins dels seus contextos socials i personals particulars (i els seus determinants). Però cal diàleg, “els sanitaris sols no poden anar enlloc”. És el que predica la Dra. Cinta Daufí, coordinadora de la xarxa AUPA. Cal defensar la intel·ligència col·lectiva. Es treballa per i amb la comunitat. Primer, el poder el tenien els professionals, però ara s’ha de passar als pacients apoderats.

La jornada es va celebrar a Berga el 20 de maig i estava organitzada conjuntament pel Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), la Societat Catalana de Pediatria (SCP) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC).

Pots veure tots els vídeos i fotografies de la jornada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s