Com són els nostres metges a la xarxa?

info-metges-tecnologiaEls metges també són susceptibles a les noves tecnologies. Internet i tot el que  comporta han arribat a la consulta i cada cop hi ha més professionals que mantenen una actitud proactiva envers nous canals de comunicació amb els seus pacients i amb tota la comunitat. Internet no coneix fronteres i pot resultar el canal ideal per fer promoció de la salut. Com són els metges 2.0? Quin ús fan de les noves tecnologies?

Fa uns mesos la Secció de Metges d’esalut del CoMB va publicar a la revista del col·legi una infografia amb el perfil tecnològic dels metges de Barcelona. Les dades van sortir d’una realitzada a una mostra representativa de la col·legiació i ens donen una idea de fins a quin punt els agraden les noves tecnologies.

Què podem veure? Gairebé tots els metges (al voltant d’un 90%) es connecten a la xarxa diàriament, tenen correu electrònic, smartphone i utilitzen apps no mèdiques. També més de la meitat utilitzen les xarxes socials. Facebook n’és la més popular, seguida de Twitter, Linkedin i Instagram. Ara bé. Quan se’ls hi  pregunta sobre quin ús fan de les TIC en relació a la seva feina les xifres ballen. Si bé un 92 % si que utilitza les xarxes per comunicar-se amb altres companys, un 54% mai les fan ni les farien servir per comunicar-se amb els pacients. Només un 13% tenen pàgina web pròpia i un 8% un blog propi. De fet, el rebombori per la pregunta a l’examen MIR sobre relació metge-pacient a Facebook podria respondre a aquest mapa.

Sembla que als professionals els costa donar un salt cap a les oportunitats que la xarxa ofereix. D’altres ja ho han fet i tenen unes característiques comunes. Quines? Són altruistes, ja que majoria d’informació que ofereixen a títol individual ho fan de forma desinteressada i amb professionalitat; són participatius; entusiastes de la salut 2.0 i grans consumidors de continguts a la xarxa i prescriptors de webs, apps i cada cop més jocs de salut.

Els jocs de salut, serious games, són una eina a explorar que cada cop es va fent un lloc més interessant en el sector sanitari. Són eficaços en la prevenció, en la conscienciació sobre hàbits saludables i per l’adherència als tractaments. La tecnologia va acompanyada d’elements psicològics que ajuden a la constància i la motivació per part del pacient. Dos elements essencials perquè un tractament tingui èxit.

En aquest sentit encara queda molt camí per recórrer, però Barcelona es posiciona com a ciutat pionera acollint el primer curs que es fa a l’estat sobre jocs aplicats a la salut, per la Harvard Medical Faculty Physicians.

A més, la ciutat és una abanderada de les noves tecnologies. Compta amb la denominació de Mobile World Capital (MWC) i té un interès molt especial per definir línies estratègiques de salut. De fet, Catalunya treballa per ser un referent en salut a nivell europeu i el mapa de tendències en TIC i Salut de Catalunya ho testimonia.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s