Per què vacunar és protegir?

iStock_000004107146XSmall

Vacunar és protegir perquè…

Les vacunes salven vides

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), gràcies a les vacunes s’eviten gairebé tres milions de morts cada any arreu del món.

Les vacunes eradiquen malalties

Amb la immunització s’ha aconseguit eradicar la verola i reduir considerablement la incidència de malalties infeccioses com la diftèria, la tos ferina, el xarampió, la rubèola, el tètan i l’hepatitis B. La pròxima meta de l’OMS és eradicar la poliomielitis.

Les vacunes són una eina de prevenció

El seu potencial de prevenció és molt alt. La vacunació en la infància protegeix als nens en el període de la vida en què més ho necessiten. Per això és fonamental sensibilitzar a la població i conscienciar-la de la utilitat de vacunar-se i vacunar als seus fills per evitar malalties que poden arribar a ser greus i fins i tot mortals. Si no es segueix el calendari de vacunacions recomanat o s’interromp, els nens poden estar mal protegits i queden exposats a les infeccions.

El món és avui molt petit. Els bacteris i els virus travessen cada dia les fronteres. Si la cobertura vacunal disminueix, poden reaparèixer malalties ja controlades aquí.

Les vacunes protegeixen individualment i al grup

Les vacunes protegeixen als individus de malalties infeccioses i al seu entorn més immediat. Es crea l’anomenada “immunitat de grup”, que, si hi ha un nivell alt de vacunació, protegeix alhora a les persones que no estan vacunades. Hi ha nens i persones que no es poden vacunar (tenen malalties greus que ho impedeixen o al·lèrgies als components de les vacunes) i amb aquesta immunitat de grup queden també protegits.

Les persones vulnerables que no es vacunen per decisió pròpia no poden dependre de la resta del grup per evitar contagiar-se, sinó que han de cooperar per assegurar el bé comú. Vacunar-se és també un clar exemple de solidaritat.

Les vacunes són segures

Com tot producte biològic, les vacunes tenen efectes secundaris. La gran majoria de reaccions vacunals són molt lleus i temporals (febrícula o braç dolorit). Els casos en què la vacunació ha causat un efecte greu són excepcionals (aproximadament entre 1 cas per 100.000 i un cas per 1.000.000 de vacunats). Els beneficis de la vacunació compensen aquests riscos. Sense vacunes estem exposats a totes aquestes malalties.

Existeixen molts mites al voltant de les vacunes. Els grups contraris a la vacunació els fan servir des de fa molts anys. Tots aquests mites s’han demostrat científicament com a falsos. Busqueu  la informació d’agències públiques de salut de solvència contrastada, com l’OMS o UNICEF, on trobareu informació clara i verídica al respecte de les vacunes.

Si encara no has vist la campanya #vacunarésprotegir que ha llançat el COMB, t’animen a que visitis el portal i vegis el vídeo que s’ha elaborat per l’ocasió. Metges i metgesses et recomanen que segueixis el calendari de vacunacions establert i que els facis confiança.

Sempre que tinguis preguntes, no dubtis en acudir al teu metge i seguir les seves recomanacions.

 

 

 

 

2 thoughts on “Per què vacunar és protegir?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s