Certificats Digitals i signatura electrònica

El certificat digital permet a l’usuari de la targeta identificar-se com a persona física però també l’acredita com a metge o metgessa col·legiada al COMB. El COMB ofereix des de fa prop de 5 anys aquests certificats en targeta i prop de 7.000 metges ja hi treballen habitualment.

El certificat electrònic que lliura el COMB té validesa legal per dur a terme gestions amb l’administració i poden ser utilitzats en tasques pròpies de la professió. Actualment, la més habitual que realitzen els metges amb el certificat és la recepta electrònica, un sistema telemàtic implementat pel Departament de Salut l’any 2007 i que integra els processos de prescripció i dispensació dels fàrmacs finançats per la sanitat pública.

Aquesta targeta és personal i intransferible, conté dades identificatives personals i professionals del metge i només pot ser utilitzada pel col·legiat i no per cap altra persona. La targeta porta uns codis associats que permeten un ús segur de l’eina. Per poder treballar amb la targeta és necessari disposar d’un lector de targetes instal·lat a l’ordinador i el software associat.

Tant els metges d’atenció primària de l’Institut Català dela Salutcom dels centres proveïdors del Catsalut utilitzen diàriament aquesta eina per fer la seva prescripció de tractaments de manera automatitzada, prescindint del paper. Per fer-ho, el metge accedeix al Sistema Integrat de Recepta Electrònica del Catsalut (SIRE), s’identifica com a professional autoritzat i signa electrònicament la prescripció amb la seva targeta. Aquestes receptes són accessibles pel pacient des de qualsevol farmàcia o punt de dispensació.

____________________________________________________________________________________________

Preguntes més freqüents

Vull un certificat digital, com el puc aconseguir?

Pots fer la petició a través del web del COMB accedint amb el teu usuari i contrasenya col·legial. Un cop feta la sol·licitud, rebràs un mail i caldrà que vinguis a recollir-lo ala Unitatd’Atenció al Col·legiat (UAC) en horari de dilluns a dijous de8.00 a18.00h i divendres de8.00 a15.00h.

Si ets metge d’una entitat que ja disposa de certificats digitals, contacta amb la persona encarregada d’aquest tema al teu centre perquè faci la teva petició de targeta electrònica.

El meu centre i/o hospital vol demanar certificats per a tots els metges, què cal fer?

Si voleu demanar certificats per a tot un centre, hospital… contacteu per correu electrònic amb certificats[arrova]comb.cat i nosaltres contactarem amb tu.

He perdut o m’han robat la targeta electrònica, què cal fer?

Posa’t en contacte ambla Unitatd’Atenció al Col·legiat en el 93 567 88 88 perquè et revoquin el certificat i et facin la petició d’una nova. Un cop la rebem, la podràs passar a recollir pel COMB.

 No tinc els codis PIN i PUK de la targeta, els puc recuperar?

Els codis PIN i PUK són confidencials i només els sap l’usuari. Si tenim l’autorització del metge signada, el COMB guarda el vostre codi PUK perquè pugueu recuperar-lo en qualsevol moment. Si el necessites, posa’t en contacte ambla UAC.

He bloquejat la targeta ja que no recordo el PIN, com la desbloquejo?

Si has introduït el PIN 3 vegades la targeta electrònica es bloqueja. Pots desbloquejar-la amb el codi PUK que et van facilitar en el moment de lliurament.

Amb aquest codi, pots anar al programa que gestiona la targeta (safesign-gestion del token) i amb la targeta introduïda fer clic a “desbloquear PIN”. Haurà d’introduir el PUK i dues vegades un PIN nou. La targeta quedarà desbloquejada al moment.

2 thoughts on “Certificats Digitals i signatura electrònica

 1. Josep M.

  Bon dia.
  Des d’ahir que alguns moels de teclats (Dell sk-3205 i HP KUS1206) no em llegeixen la targeta, malgrat haver-ho fet fins aleshores. No s’ha canviat cap driver ni s’ha fet cap actualització.
  Que puc fer i/o mirar?
  Gràcies

  • Araceli Garcia

   Bon dia,

   Gràcies per contactar amb nosaltres. Necessitem saber alguna cosa més per ajudar-te. Si us plau, escriu-nos a
   col.metges@comb.cat i indica’ns el teu número de col·legiat per comprovar que tot està correctament al teu certificat, i dóna’ns un telèfon per posar-nos en contacte amb tu.

   Salutacions

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s