Orientació MIR: Els sis aspectes que t’ajudaran a escollir especialitat i centre

shutterNo tens gaire clar quina especialitat escollir? Dubtes entre un centre gran o un de petit? T’agradaria poder fer recerca al llarg de la residència? Decidir quin camí professional triar no és fàcil. És normal que tinguis molts dubtes i preguntes. Per això, és important recopilar la màxima informació possible, tot visitant els centres i hospitals que t’interessin i preguntant als residents més grans.

La Dra. Laura Pons i el Dr. Francesc Bas Cutrina, de la Secció de Metges Mir i Metges Joves del Col·legi, recomanen que quan facis la teva llista de centres i especialitats et preguntis al voltant d’aquests sis punts.

1. Quina especialitat vull?

En primer lloc, has de decidir quina és la teva especialitat. Per això, has de reflexionar i pensar en el tipus de metge o metgessa que vols ser en el futur. Prefereixes una especialitat de caràcter quirúrgic? T’agrada més el vessant mèdic? Vols aprendre les dues? També és important valorar les habilitats que es requereixen per desenvolupar cada especialitat, tot i que “tot és pot aprendre”, tal com recorda Bas-Cutrina.

A més dels aspectes propis de l’especialitat, cal informar-se d’altres que hi estan relacionats, com ara les rotacions externes o l’organització de les guàrdies. Per exemple, és important conèixer la formació dels residents i el nivell de resolució i seguretat que assoleixen al llarg de la residència.

2. Nivell de satisfacció

Un punt important és saber si els residents estan contents amb l’especialitat, amb el servei i amb el centre. Parla amb ells i pregunta’ls tot allò que et preocupi. Bas-Cutrina recorda que l’hospital perfecte no existeix, però sí “el teu hospital”, és a dir, el que et farà sentir bé quan hi siguis. Aquesta és la clau per gaudir al màxim de la residència.

3. Quin tipus d’activitat docent ofereix el centre?

Informa’t sobre la formació continuada i sobre les sessions que es fan al servei que t’interessa. Tot i que l’activitat docent que es realitza durant el MIR està reglada, cal que coneguis com és.

4. Com serà el meu horari?

Quan visitis els centres, pregunta als residents quin és el seu horari d’entrada i sortida de l’hospital. T’explicaran, per exemple, si és necessari quedar-se a dinar o si cal anar-hi durant el cap de setmana.

5. Quines són les perspectives de futur?

Tot i que tens entre quatre i cinc anys de residència per endavant, està bé saber quina és la situació laboral dels residents quan acaben la seva formació i quines són les sortides de l’especialitat.

6. El centre potencia la recerca?

Si al mateix temps que fas la residència t’interessa fer el doctorat, has d’assegurar-te que l’hospital et doni la possibilitat de fer-ho. Pregunta quines són les línies de recerca en què s’hi està treballant, si els residents participen en els articles, si faciliten l’assistència a congressos o si podràs fer-hi la tesi, entre d’altres coses.

Si tens qualsevol dubte, pots consultar les xerrades informatives de les VIII Jornades d’Orientació als Futurs MIR que organitza la Secció de Metges MIR i Metges Joves del Col·legi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s