Una aliança per la salut planetària

planetary-health
                         The Lancet

El canvi climàtic és una realitat i els seus efectes s’estan fent notar en gairebé totes les esferes del nostre dia a dia. La salut no n’és l’excepció. Josep M. Antó, director científic d’ISGlobal, i Tomàs Molina, cap de Metereologia de Televisió de Catalunya, van reflexionar sobre les repercussions del canvi climàtic en la salut en l’acte de lliurament de les XIV Beques “Dr. José Luis Bada”, celebrat el desembre passat a la seu del Col·legi.

Tant Antó com Molina van fer referència a les dades del Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, que posa de relleu que l’escalfament global està provocant fites climàtiques “sense precedents”. Així, l’any 2015 la temperatura mitjana global del planeta va arribar a superar en 1oC la temperatura de l’era preindustrial; i la concentració de diòxid de carboni a l’atmosfera va superar la concentració permanent de 400 parts per milió. En els darrers anys també s’ha registrat una important disminució de la quantitat de neu i de gel, s’han acidificat els oceans, ha augmentat el nivell del mar i s’han incrementat els fenòmens meteorològics extrems.

Molina va incidir en el progressiu augment de la temperatura global, un fet que pot comportar conseqüències ambientals i econòmiques més que preocupants. En aquest sentit, va recordar l’entrada en vigor de l’Acord de París, impulsat per la conferència de les Nacions Unides amb l’objectiu de mantenir l’escalfament global per sota dels 2oC respecte a l’era preindustrial i reforçar la capacitat per afrontar els impactes del canvi climàtic.

L’objectiu de l’Acord de París és mantenir l’escalfament global per sota dels 2ºC

I què dir sobre els riscos per a la salut que comporta l’escalfament global? En els darrers temps han augmentat els casos de càncer i de malalties cardiovasculars, respiratòries i mentals, entre d’altres, relacionades amb els factors ambientals. En aquest sentit, Antó va reiterar la necessitat de promoure un “canvi en la manera de pensar i actuar dels metges” per aconseguir l’“aliança per la salut planetària”. Antó va proposar tres aspectes per assolir-la:

  • Canvi en la manera de pensar la salut, tenint en compte els recursos ambientals i socials del planeta.
  • Transformar els sistemes de recerca i informació sobre la salut, amb l’objectiu de conèixer millor els factors i processos que determinen els problemes socials i ambientals que hi estan relacionats. Aquesta informació serà molt útil per desenvolupar polítiques ambientals i de salut.
  • Desenvolupar nous models institucionals i de governança, per tal que aquests ens puguin respondre de manera anticipada i eficaç davant les amenaces a la sostenibilitat ambiental i a la salut global.

XIV Beques “Dr. José Luis Bada” en cooperació

Després del debat, es van lliurar les Beques “Dr. José Luis Bada” per promoure la formació de metges en matèria de cooperació. En aquesta 24a edició, han estat 11 els metges i metgesses guardonats i que destinaran l’ajut econòmic a ampliar els seus coneixements en cooperació internacional i salut global.

bada_premiats

Al llarg de totes aquestes edicions, s’han concedit 343 beques a metges de 16 nacionalitats diferents i s’han destinat més de 900.000€. A més, des de fa tres anys el Col·legi organitza el Mediconcert, el concert benèfic a través del qual es recullen fons en benefici de les Beques Bada.

La peculiaritat del Mediconcert és que els grups que hi participen compten amb almenys un metge col·legiat entre els seus integrants. La quarta edició d’aquesta cita solidària ja està en marxa: fins al 28 de febrer es poden enviar les maquetes a través d’aquest formulari; i el dia 22 de març es coneixerà la llista dels grups que actuaran el dia 7 de juny a la Sala Luz de Gas de Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s