Examen MIR: 10 consells per mantenir la calma i la concentració

examenmir

Comença el compte enrere per a l’examen MIR! En uns dies estareu davant la prova que decidirà gran part del vostre camí professional, per això, a més de dominar el temari, també heu d’arribar tranquils, amb els nervis sota control i amb la seguretat de la feina ben feta i de tot el treball fet.

Per donar-vos un cop demà, hem parlat amb el Dr. Florian Castet (FC), número 4 de l’examen MIR 2014-2015 i, actualment, R1 del servei d’oncologia mèdica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i amb la Dra. Joana Herrero (JH), R4 de pediatria a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Els seus consells i la seva experiència us ajudaran a arribar a l’examen concentrats, calmats i preparats per treure el millor de vosaltres!

Què és el més important?

(JH) El més important és estar el més tranquil possible. Tots hem passat per aquí i no s’acaba el món. Tant si et va bé com si no. No seràs millor metge per treure millor puntuació a l’examen MIR.

Quins elements són imprescindibles portar a l’examen MIR?

(JH) Porta el teu DNI o passaport, bolígrafs, alguna cosa per menjar… És molt important portar un rellotge per marcar els temps.

Com puc mantenir la concentració durant cinc hores seguides?

(FC) Mantenir la concentració durant les cinc hores és relativament senzill. És a dir, tothom arriba al MIR molt conscient de la seva importància (en part degut a que han estat molts mesos fent una preparació intensa) i això genera un estrès que ajuda a mantenir la concentració de forma perllongada. És cert que la majoria no estem acostumats a fer exàmens tan llargs a la carrera, però molts fem o hem fet simulacres o MIRs antics que ens ajuden a practicar.

(JH) Hi ha persones que s’ajuden amb begudes energètiques, tot i que tampoc és molt recomanable per no haver d’anar massa al lavabo. A la majoria, l’adrenalina i l’estrès ens mantenen prou desperts per aguantar l’examen!

Prenc algun tipus de medicament per la concentració o pels nervis?

(FC) Abans de l’examen no, ja que totes aquestes pastilles tenen efectes secundaris que poden provocar l’efecte contrari del que es vol assolir. Si una persona té dificultats per conciliar la son durant les nits prèvies, sí que pot provar algun tipus de medicació però amb antelació, ja que molts d’aquests fàrmacs poden tenir reaccions paradògiques que no es poden anticipar. Tot i així, crec que el millor és aconseguir dormir i concentrar-se sense utilitzar cap fàrmac.

(JH) Sobretot no s’ha de fer res que  no s’hagi provat abans als simulacres. No és moment d’inventar ni de sortir de les pautes que ja establertes. Fes exactament el que faries si estiguessis a l’acadèmia fent un de tants simulacres que ja has fet abans.

Menjo abans de l’examen?

(FC) Crec que no hi ha res pitjor que arribar a l’examen en dejú perquè fa pràcticament impossible estar concentrat les cinc hores. Per tant, al dinar sí que s’ha de menjar, però és molt recomanable fer un àpat una mica més lleuger de l’habitual. Durant l’examen, jo sempre portava galetes per picar.

Què faig durant el matí del dia de l’examen?

(FC) El matí abans del MIR és molt estrany, ja que un no estudia, tot i que tenir el MIR aquell mateix dia perquè sap que serà perjudicial. Està simplement esperant a la tarda, sense poder fer res més, i buscant alguna cosa que l’ajudi a fer passar el temps més ràpidament. Desprès d’estar molts mesos estudiant pràcticament tot el dia, llevar-se aquell matí i no saber què fer és una sensació estranya. Jo vaig veure una pel·lícula que em van recomanar els meus pares.

Practico esport per desconnectar?

(FC) Durant tota la preparació és molt aconsellable fer algun tipus d’activitat física per poder desconnectar de l’estudi diari i arribar més cansat a la nit, sense tants nervis. Jo intentava fer activitat física al menys dos dies a la setmana. De fet, la nit abans del dia del MIR també en vaig fer per aquesta mateixa raó. M’ajudava una mica a descarregar tota la tensió del dia i desconnectar de tot el que havia estudiat.

Què puc fer per descansar els dies previs a l’examen?

(FC) Els dies previs a l’examen no van ser els més difícils per a mi. Vaig estar més nerviós la setmana prèvia, ja que veia que cada cop s’acostava més, però encara em sentia sobrepassat per la quantitat d’informació que s’havia d’assolir en tant poc temps. En canvi, aquella mateixa setmana, crec que estava més tranquil perquè veia que ja estava pràcticament tot fet: havia estudiat el màxim que podia i ara només faltava fer l’examen. Saber que després del MIR tindria tres mesos de vacances també m’ajudava a estar més il·lusionat que nerviós.

Com planifico l’examen?

(FC) S’han de contestar totes les preguntes, i més ara que les opcions s’han reduït i la penalització per resposta equivocada no ha augmentat. De fet, s’ha comprovat que el benefici net que s’obté contestant totes les preguntes, fins i tot aquelles que generin dubtes entre les quatre opcions, és major que deixar-les en blanc. Un altre punt fonamental en el MIR és controlar bé el temps i acabar de fer tot l’examen en les cinc hores marcades. És molt important no començar a donar massa voltes a una mateixa pregunta, ja que es perd molt de temps. El més senzill quan es dubta en una pregunta és contestar, marcar-la d’alguna manera i tornar-hi només al final, un cop hem acabat de contestar la resta. Això ens evitarà deixar preguntes en blanc per falta de temps.

Ja he acabat l’examen! Què és el millor que puc fer?

(JH) Moltíssimes coses! Anar a sopar, sortir de festa, dormir, descansar… És el moment de fer tot allò que no has pogut fer durant mesos. La sensació de temps lliure, de no tindre l’obligació de fer res és molt estranya al principi, però poc a poc t’hi vas acostumant.

Si has de fer l’examen segur que també t’interessa:  “Guia de supervivència al dia d’elecció de plaça MIR al Ministeri”

2 thoughts on “Examen MIR: 10 consells per mantenir la calma i la concentració

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s