Una de les coses que ens ha deixat el 2015 és una nova Carta de drets i deures de la ciutadans en relació amb la salut i l’atenció sanitària aprovada pel Departament de Salut. Aquest document actualitza l’anterior Carta de l’any 2001, d’acord amb els canvis socials i ètics i els avenços mèdics i tecnològics.
Han passat 14 anys i el model de salut ha canviat enormement. La ciutadania es posiciona fermament com a element central de la salut i l’atenció sanitària, amb una relació de coresponsabilitat amb tots els agents i un paper cada cop més actiu en la pressa de decisions. La cronicitat es planteja com un dels grans reptes sanitaris i hi ha una consciència creixent d’abordar la salut des de l’origen, posant el focus en la promoció i protecció de la salut i la prevenció. I potser, un dels canvis que més sacseja el nostre paradigma és la irrupció de la tecnologia aplicada a la salut i cada cop més a prop de l’usuari: la auto-monitorització de les dades, telemedicina…
La Carta de 2001 ha estat revisada per un gran nombre de professionals de la salut i algunes de les novetats que s’hi troben és el dret a rebre educació en salut, a obtenir informació sobre temps d’espera en atenció sanitària, a planificar les decisions anticipades, a tenir seguretat de les dades relatives a la salut i a rebre una atenció que garanteixi la continuïtat assistencial.
La Carta conté 62 drets i 28 deures que són aplicables a tots els serveis sanitaris, amb independència del seu nivell i de la seva titularitat jurídica.
El seu contingut s’agrupa en aquests 10 àmbits:
- Equitat i no discriminació de les persones
- Protecció i promoció de la salut i prevenció de la malaltia
- Accés al sistema sanitari
- Intimitat i confidencialitat
- Autonomia i presa de decisions
- Informació sanitària, documentació clínica i TIC
- Qualitat i seguretat del sistema
- Constitució genètica de la persona
- Investigació i experimentació
- Participació
Podeu consultar la versió íntegra de la Carta al CanalSalut de la Generalitat.
Més materials de consulta: