Nova Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària

dretsdeuresUna de les coses que ens ha deixat el 2015 és una nova Carta de drets i deures de la ciutadans en relació amb la salut i l’atenció sanitària aprovada pel Departament de Salut. Aquest document actualitza l’anterior Carta de l’any 2001, d’acord amb els canvis socials i ètics i els avenços mèdics i tecnològics.

Han passat 14 anys i el model de salut ha canviat enormement. La ciutadania es posiciona fermament com a element central de la salut i l’atenció sanitària, amb una relació de coresponsabilitat amb tots els agents i un paper cada cop més actiu en la pressa de decisions. La cronicitat es planteja com un dels grans reptes sanitaris i hi ha una consciència creixent d’abordar la salut des de l’origen, posant el focus en la promoció i protecció de la salut i la prevenció. I potser, un dels canvis que més sacseja el nostre paradigma és la irrupció de la tecnologia aplicada a la salut i cada cop més a prop de l’usuari: la auto-monitorització de les dades, telemedicina…

La Carta de 2001 ha estat revisada per un gran nombre de professionals de la salut i algunes de les novetats que s’hi troben és el dret a rebre educació en salut, a obtenir informació sobre temps d’espera en atenció sanitària, a planificar les decisions anticipades, a tenir seguretat de les dades relatives a la salut i a rebre una atenció que garanteixi la continuïtat assistencial.

La Carta conté 62 drets i 28 deures que són aplicables a tots els serveis sanitaris, amb independència del seu nivell i de la seva titularitat jurídica.

El seu contingut s’agrupa en aquests 10 àmbits:

  1. Equitat i no discriminació de les persones
  2. Protecció i promoció de la salut i prevenció de la malaltia
  3. Accés al sistema sanitari
  4. Intimitat i confidencialitat
  5. Autonomia i presa de decisions
  6. Informació sanitària, documentació clínica i TIC
  7. Qualitat i seguretat del sistema
  8. Constitució genètica de la persona
  9. Investigació i experimentació
  10. Participació

Podeu consultar la versió íntegra de la Carta al CanalSalut de la Generalitat.

Més materials de consulta:

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s