Vacuna i vacuna’t per evitar la grip

grip_campanya_2015-2016.jpg_519206094

 

Des del passat 19 d’octubre està disponible a tots els centres sanitaris de Catalunya la vacuna contra la grip. S’han distribuït 1.200.000 dosis per prevenir la malaltia i immunitzar els grups de població que es consideren “de risc”. Aquests són:

  • Persones de més de 60 anys.
  • Persones que estan internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics i de salut mental, etc).
  • Dones embarassades.
  • Persones amb obesitat mòrbida.
  • Persones amb malalties pulmonars i cardiovasculars cròniques.
  • Persones que han estat hospitalitzades o sotmeses a vigilància mèdica durant l’any anterior a causa de malalties metabòliques, renals o hepàtiques cròniques, hemoglobinopaties, anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió.
  • Infants i adolescents (dels sis mesos als 18 anys) que han estat tractats durant molt de temps amb àcid acetilsalicílic.

Aquests col·lectius són especialment susceptibles als efectes de la grip i si l’adquireixen poden sofrir complicacions greus, per això és bàsica tant la seva vacunació com la de les persones que els envolten. Un dels reptes del Departament de Salut és aconseguir augmentar la cobertura de vacunació entre els treballadors sanitaris. 

Fins ara la cobertura de vacunació entre els treballadors sanitaris a Catalunya és del 20%, un percentatge que és necessari incrementar amb campanyes divulgatives i de sensibilització.

Per què és bàsic vacunar-se de la grip si treballes en l’àmbit de la salut?

La Societat Espanyola de Metges Generals i de Família, en consens amb 19 societats científiques i associacions professionals, va elaborar un document de recomanacions per conscienciar a la comunitat sanitària que es basa en tres arguments:

  • Necessitat: la vacunació és essencial per aconseguir l’autoprotecció, ja que el col·lectiu sanitari està molt més exposat a contraure la grip. Segons les estadístiques, els sanitaris que es vacunen poden veure reduïda la incidència de la malaltia entre un 68 i un 90%.
  • Ètica: els treballadors de la salut són potencials transmissors del virus i per tant, poden contagiar fàcilment als seus pacients més vulnerables. Es pot reduir considerablement amb la vacunació del personal sanitari.
  • Exemplaritat: els professionals de la salut que es vacunen coneixen millor aquesta eina preventiva i per tant, són més proclius a recomanar-la als seus pacients i a donar-els-hi molta més informació.  Aquesta actitud millora la seguretat i la confiança envers els professionals sanitaris.

La vacuna de la grip és segura. Els efectes adversos són lleus i de curta durada. La vacuna de la grip té una eficàcia estimada del 60%. No és la que desitjariem i cal revisar-la cada any per adaptar-la als virus gripals circulants.

Cal recordar que vacunar és protegir, com el COMB explica en la seva campanya per promoure la vacunació responsable entre els professionals sanitaris i la ciutadania. Si ens vacunem tots ens protegim i ens fem més forts. Vacuna i vacuna’t contra la grip!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s