La medicina que vindrà, tendències internacionals

“Passem del pacient usuari passiu a un pacient a un usuari pacient cada cop més actiu”. Amb aquestes paraules va explicar el President executiu de la Fundació TicSalult, Joan Cornet, la tendència general que viu el camp de la salut.

El 17 de desembre a l’Auditori de CaixaForum es va celebrar la quarta edició de la presentació del Mapa de Tendències 2010 (presentacions disponibles) que ha elaborat la Fundació TicSalut i avalua el nivell de desenvolupament de les TIC  a les organitzacions sanitàries de Catalunya, i que aquest any inclou salut mental i addicions. Més de 400 persones han aportat informació para elaborar aquest mapa.

Les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) són un element estratègic per aconseguir una medicina sostenible. Segons el Coordinador general de les TIC del Departament de Salut i Conseller Delegat Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut, Joan Guanyabens la creació del pla estratègic de 2002 ha permès un impuls clau en les TIC per facilitar la tasca als professionals.

Així s’ha aconseguit la digitalització de la imatge mèdica, la implantació de la recepta electrònica i la història clínica compartida. Durant la jornada Cornet va descriure quines són les 10 tendències internacionals de 2010.

Les tendències internacionals 2010

  1. Finançament i regulació: Revisió dels model de pagament cada cop més relacionat amb l’eficàcia.
  2. Telemedicina: Comença a regular-se per diferents legislacions de l’Unió Europea, per donar responsabilitat jurídica a la responsabilitat dels diferents actors implicats en la cadena de serveis assistencials.
  3. Tecnologia: El telèfon mòbil es consolida com a eix per a la salut gràcies a la taxa de la penetració en la població, ubiqüitat i disponibilitats. Cada cop hi ha més aplicacions per a salut.
  4. Cloud Computing: El programari s’ofereix com a servei.
  5. Els estàndards SNOMED CT i LOING es consoliden a Europa i Estats Units.
  6. Els serveis assistencials es converteixen en solucions que integren i combinen l’estil de vida amb la gestió de la malaltia (mHealth).
  7. Es creen nous serveis per a la millora assistencial, com la monitorització de les constants vitals.
  8. Les institucions sanitàries s’incorporen a les eines del Social Media.
  9. Creació de pacients pro-actius amb els serveis de guia del pacient (PGS) per a la gestió del coneixement sobre l’estat de la pròpia salut.
  10. En la gestió i organització, l’ús de les TIC facilita una major eficiència clínica i energètica.

 

Actualització (08/02/2011): Informe de Tendències 2010 de les tecnologies de la Informació i de la Comunicació  (TIC) en els serveis de salut de Catalanyua

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s