Com abordar la mutilació genital femenina

A l’estat espanyol, el 80% de les dones en risc de patir l’ablació genital femenina viuen a Catalunya, segons dades que es van presentar a l’acte sobre mutilació genital femenina (MGF) que va celebrar la plataforma d’ONGs Intress al Col·legi de Metges de Barcelona el passat mes de desembre.

La MGF és un problema que afecta a unes 130 milions de persones al món i que consisteix en l’extirpació parcial o total (o altres agressions) als genitals externs femenins en diferents graus, des de la mutilació del clítoris, dels llavis menors o la infibulació, el cosit de l’obertura vaginal. Una pràctica il·legal a Espanya castigat amb penes de presó entre 6 i 12 anys per als pares.

La Vicepresidenta de la Societat Espanyola de Contracepció, Dra. Hildegtrad Mausbach, va explicar que moltes dones africanes ho perceben com una situació normal i de vegades no són conscients que l’han patit, per tant és un tema complicat a l’hora de tractar-ho als centres de salut. D’altra banda, la pràctica de MGF té un alt grau risc ja que no se sol realitzar amb bones condicions higièniques i s’estima que “només entre un 15 i un 20% de les complicacions arriben al personal sanitari”.

L’experiència de Salt

A l’acte organitzat per Intress, es va donar a conèixer l’experiència de CAP de Salt (Girona), una de les poblacions catalanes amb l’índex més alt d’immigració. L’assistent social, Mª Àngels Teixidor, va relatar quins són els seus protocols d’actuació i prevenció (min 1.43) i va insistir en la necessitat tractar aquest tema amb la família completa, especialment amb el pare, perquè cal tenir en compte que el centre de poder familiar en moltes cultures africanes acostuma  a residir en l’home.

Teixidor va ser molt clara al dir que “el professional de salut té la responsabilitat de denunciar davant de les persones o organismes competents els casos d’abús, de maltractament o d’abandonament de persones indefenses o incapacitades o qualsevol altra situació que atempti contra els drets humans”.

One thought on “Com abordar la mutilació genital femenina

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s