Un robot com a tractament. Medicina del segle XXI

Font wikipedia
Font: wikipedia

Els robots formen part del sistema sanitari. Estan als quiròfans i als laboratoris. Són una eina de treball esencials pel treball dels metges. Ara bé, l’evolució de la robòtica i la facilitat per connectar diferents dispositius a la xarxa, l’Internet de les coses, obre un nou escenari pels robots, treballar amb els pacients.

Els robots poden ser una eina útil de teràpia per a nens amb autisme o dany cerebral. Mitjançant el joc els nens poden treballar aspectes socials, com compartir, en un entorn infantil. L’Hospital Infantil Joan de Déu ja compta amb experiència segons va dir Alex Barco, professor de La Salle Campus Barcelona.

Aquest és un dels casos que es va explicar al 13è Networking Breakfast organitzat per Sarrià-Sant Gervasi Districte de Coneixement, al Campus la Salle, sobre robòtica en l’àmbit de la salut especialment en l’atenció amb persones amb discapacitat.

El robots, en la seva versió més amable, poden ser també uns bons companys als hospitals allà on els gossos de companyia no poden arribar, com les sales de pre-operatori o urgències. Sant Joan de Déu ja ha experimentat amb PLEO un dinosaure interactiu que permet analitzar l’estat emocional del nen a través de la seva relació amb ell. Els resultats han estat positius i estudien repetir l’experiència.

Els nens amb malalties, com càncer, també se’n poden beneficiar de la tecnologia. La fundació Zinc treballa en el projecte X-Plor que integra robòtica i joguines. La combinació de robòtica i realitat augmentada els permet tenir una interacció entre el nen i els món físics i digitals a través del joc.

D’altra banda, Follow me representa una vessant de com la robòtica pot ajudar els pacients. La Fundació Ave María va presentar aquest projecte que estudia com aplicar la robòtica intel·ligent a les cadires de rodes elèctriques per automatizar-les i aconseguir que un grup de fins a cinc persones segueixi automàticament a una persona que camina al davant.

Sobre robòtica i salut en vam parlar a la revista COMB núm 143. Pots llegir el reportatge aquí.

Pàgina web de Sarrià Sant Gervasi Disctricte de coneixement.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s