“Volem desenvolupar a Barcelona un centre de recerca clínica amb microindentació òssia”

Recuperem l’entrevista al Dr. Adolf Diez, publicada a la Revista COMB nº 140

Dr. Adolf Diez

 

Adolf Díez

Grup de Recerca Musculoesquelètica IMIM  i cap emèrit de Medicina Interna de l’Hospital del Mar

 

El doctor Adolf Díez va recórrer al Programa Metge Emprenedor del COMB per portar al mercat la seva idea. Investiga al Centre de Recerca Biomèdica de Barcelona i, amb el seu  equip, ha desenvolupat un instrument per diagnosticar la fortalesa dels ossos mitjançant microindentació òssia i, així, millorar la capacitat d’estudis dels ossos dels pacients. El seu objectiu és desenvolupar un centre de recerca clínica amb aquesta tècnica.

 Quines van ser les teves primeres passes  quan vas anar a parlar amb el Programa Metge Emprenedor?

Hi vam anar per suggeriment de persones del Col·legi que van tenir coneixement de  la recerca que estàvemfent amb un instrument nou per diagnosticar la fortalesa del ossos, a banda de la densitometria. Ens van suggerir desenvolupar-ho més enllà de la pura recerca i donar-li una altra dimensió.

 Quin servei et van oferir?

L’assessorament que hem tingut fins ara  –encara hi estem treballant– ens ha aportat aspectes de translació del que estàvemfent en recerca a una activitat de desenvolupament industrial. Ens han hagut d’ajudar a desenvolupar un pla de negoci, a saber quines  possibilitats tindríem per poder fer una spin-off del nostre institut de recerca. Això serà la base perquè la nostra activitat es converteixi en comercial i industrial, i ens obrirà possibilitats per obtenir finançament per al nostre institut.

Com heu tirat endavant la idea?

Hem actuat com una entitat pont entre la Universitat de Santa Barbara (California), que ha constituït una spin-off per al desenvolupament i la comercialització del nostre producte, i els possibles finançadors per obrir una branca d’aquesta empresa al nostre institut i a Catalunya. La nostra intenció és obtenir recursos i potenciar la nostra capacitat de recerca. Dintre dels nostres plans, però, l’objectiu principal és desenvolupar a Barcelona un centre de recerca clínica amb microindentació òssia, que és la tècnica amb la qual estem treballant.

Us heu presentat a dos Fòrums d’inversió Healthcare que organitza el COMB.

Ens ha permès posar negre sobre blanc. Quan has de presentar una idea que s’ha traduït en un projecte i en un pla de negoci, has cobert tres passes successives per les quals els investigadors no estem entrenats; ni culturalment, ni mentalment ni psicològicament. Ens ha facilitat molt poder organitzar un pla de futur que ens permeti fer viable el projecte i entrar en contacte amb inversors. Ara estem en fase de recaptació de recursos.

Quines barreres ha de superar el metge per ser emprenedor?

Hi ha barreres que són intrínseques del nostre entrenament i de la formació que  hem rebut com a metges. Ningú ens ha ensenyat a plasmar en resultats concrets els fruits de la nostra investigació, més enllà de l’aplicabilitat clínica. L’entorn on ens belluguem és de restriccions dels recursos públics per donar suport a la recerca, tant en l’àmbit català, com estatal i europeu. Una de les nostres sortides per poder seguir desenvolupant recerca és tractar d’establir les vies de rendibilització que ens permet alimentar-la i fer-la créixer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s