La realitat dels metges joves en acabar la residència

mirprovaLa situació laboral dels joves metges en acabar el seu període de residència ha empitjorat considerablement a causa de la crisi econòmica i les retallades pressupostàries.

En vista del gir que ha donat el col·lectiu mèdic, la doctora Adriana Bataller i Bassols, membre de la junta del COMB, ha encapçalat un estudi que analitza el present de la professió mèdica i apunta cap a on pot anar, si el paradigma econòmic no canvia.

L’estudi, titulat “Situación profesional de los jóvenes médicos especialistas al acabar la residencia en Barcelona”, s’ha redactat sobre la base de les dades recollides pel gabinet d’estudis del COMB en els anys 2006, 2011, 2012 i 2013, que han permès conèixer l’evolució de la situació dels joves metges que finalitzen el MIR a Barcelona. Es constata la disminució de la ocupació immediata entre els joves especialistes: si en 2006 trobava feina el 88,8% dels metges tot just havent acabat la residència, set anys més tard, ho fa el 69,1%.

Dins d’aquest grup, els especialistes que han aconseguit el major grau d’inserció han estat els d’Obstetrícia i Ginecologia. Cal destacar que el sector privat, en aquests anys, ha duplicat el nombre de metges que hi ha trobat ocupació.

D’altra banda, les condicions laborals han empitjorat de forma dràstica. El nombre de contractes indefinits ha disminuït, així com la durada dels contractes temporals i les retribucions econòmiques.

L’escenari econòmic, tal com apunta l’estudi, “no sembla augurar una reversió de la situació a curt termini”, perjudicant als propis professionals i als seus pacients.

No obstant, des d’institucions com el COMB, molt sensibilitzades amb la problemàtica, es vol ajudar els joves professionals a aconseguir un lloc de treball en consonància amb la seva vàlua. Una de les eines amb les que compta el COMB és el Servei d’Ocupació, en funcionament des de 1997. El Servei orienta els metges col·legiats a cercar feina tant al país com a l’estranger (Unió Europea i Estats Units) i posa al seu abast una borsa de treball on només es recullen les ofertes que presenten garanties.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s