La batalla del Varsòvia: la història de l’hospital dels exiliats republicans a França

L’any 1944 metges republicans espanyols condemnats pel règim de Franco a l’exili van fundar l’Hospital Varsòvia, ubicat al popular barri de Saint-Cyprien de Tolosa de Llenguadoc. La institució va esdevenir un emblema per a les prop de 150.000 persones que, fugint del règim, van trobar asil en aquesta ciutat convertida en la capital de l’exili espanyol. En l’actualitat, l’hospital rep el nom Joseph Ducuing i encara  conserva l’esperit solidari i igualitari amb què es va fundar fa 70 anys.

El documental La Batalla del Varsòvia narra la història de l’hospital francès a través de la veu dels seus protagonistes i dels seus familiars. La creació de l’hospital pretenia donar atenció als guerrillers ferits en l’Operació Reconquesta d’Espanya de l’octubre de 1944, una operació que va fracassar. Finalment es va transformar en un hospital civil per als exiliats amb un gran sentit de la medicina social.

El documental ha estat produït per InfoTV sota la direcció del periodista Juli Esteve i del professor Àlvar Martínez, professor d’Història dela Ciència de la Universitat de València. El projecte va néixer a iniciativa del Museu d’Historia de la Medicina de Catalunya i ha comptat amb les aportacions del Memorial Democràtic de Catalunya. Es va presentar per primer cop a Catalunya el passat 2 de maig, amb un acte molt emotiu al COMB que va comptar amb la presència de diversos familiars dels metges fundadors o dels qui van treballar-hi des de 1944 fins a 1950.

Televisió de Catalunya va comprar els drets del documental i el va emetre el passat 13 de maig en el seu programa Segle XX de Canal 33.  El podeu veure al web de Televisió de Catalunya fins el 20 de maig de 2012.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s