#puigcerda11

Jornada de la professió mèdica. Innovació, TIC i relació metge-pacient. Reptes de present i futur

Més de 100 metges catalans i membres del Col·legi s’han reunit a Puigcerdà per celebrar la jornada d’estiu de la professió mèdica dins del marc dela Universitat d’Estiu Ramon Llull. El tema d’aquest any va despertar molt d’interès entre els assistents per la seva aplicació directa a la seva feina. Durant tot el dia es va parlar sobre la influència de les Tecnologies dela Informació i Comunicació (TIC)  en la relació entre el metge i el pacient, com està canviant aquesta relació i sobre què vol dir innovar en les TIC, en salut i les implicacions ètiques de tot plegat.

Benvingudes les TIC al nostre àmbit. Les hem d’afavorir i hem d’estar-hi”. Aquestes paraules del President del COMB, Dr. Miquel Vilardell, representen l’esperit que es va viure a Puigcerdà, on tot i posar èmfasi en els problemes ètics existents, les TIC es van veure com una oportunitat per reduir despeses i guanyar autonomia, sempre que els metges siguin partícips de la seva implantació. “Les TIC serveixen per democratitzar i abaratir. El metge ha de convertir-se en emprenedor”, va apuntar el gerent del Grup MED, Dr. Jaume Aubia.

Que les TIC ja estan presents i transformant el sector salut es va veure més que evident durant la jornada, on molts dels ponents van explicar les seves experiències fent-les servir a l’àmbit professional. Vam conèixer el testimoni de Sant Joan de Déu amb les consultes en vídeo, o l’experiència en Atenció Primària del director de l’EAP Sardenya, Dr. Jaume Sellarès.

La implantació de la història clínica informatitzada, compartida i la recepta electrònica van ser esmenats com a avenços en aquest sentit. No només es va parlar d’eines on line per interactuar amb els pacients. El telèfon mòbil, molt més implantat entre la gent gran, es va plantejar com una eina ideal per comunicar-se amb aquest sector no tant habituat a les TIC. Ja hi ha experiències del seu ús per confirmar dades de visita, iniciar una campanya antigripal o fins i tot controlar el procés de deshabituació d’un fumador.

____________________________________________________________________________________________

La relació del metge amb el pacient està canviant, i sobretot en alguns trams d’edat es va perdent el vincle “paternalista” del doctor, ja que els ciutadans cada cop estan més informats i demanden poder tenir en salut les mateixes facilitats de fer tràmits on line com en altres sectors.

Internet és gairebé el principal mitjà d’informació sobre salut, i per això els metges han de tenir un actitud activa i segons el Dr. Sellarès, “han d’incorporar la prescripció 2.0, enllaços de qualitat” o receptar links. En aquest sentit també es va parlar sobre la necessitat de “regular” la informació en salut o d’acreditar-la, com fan els segell de qualitat web.

Durant la Jornada es va manifestar l’aposta i el compromís del COMB per les TIC i pel seu ús per comunicar-se directament amb els col·legiats i tota la societat. Es va presentar el nou web i la identitat digital del Col·legi com COMBarcelona. El Vicepresident 1er del Col·legi, Dr. Jaume Padrós, va admetre que “l’aposta 2.0 és irreversible. Assumim els reptes que suposa. Volem crear debat”.

La jornada de la professió va finalitzar en clau d’humor amb la taula “Vaig a cal metge, o li envio un e-mail?” amb l’escriptor Quim Monzó, el periodista Jordi Basté i el Dr. Padrós. Tots tres van fer una animat diàleg sobre el tarannà del metge i com interactuen amb els ciutadans. Basté va animar als metges assistents a especialitzar-se en addiccions a les noves tecnologies ja que “faran un bé a la societat”.

L’acte es va poder seguir en directe per twitter a través de l’etiqueta #puigcerda11. Aquí podreu trobar tot el que es va dir.

La ciutat de Puigcerdà va organitzar un lip dup per presentar la seva localitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s