Jornada de debat: La Grip A un any després

Un any després de l’alerta sanitària mundial generada pel virus H1N1 són encara moltes les preguntes que metges, autoritats sanitàries, mitjans de comunicació i societat es fan sobre la gestió que es va fer de la pandèmia. El COMB i el Comitè de Bioètica de Catalunya han organitzat una jornada de debat on s’ha parlat sobre quin va ser l’origen del virus i l’extensió de la pandèmia, quines decisions es van perdre per part dels responsables públics i les autoritats sanitàries internacionals, quin va ser el paper dels metges i dels mitjans de comunicació i quines van ser les reaccions de la societat.

L’acte ha comptat amb dues taules moderades per la Dra. Mireia Sans, vocal de la Junta de Govern del COMB i el Dr. Francesc Borrell, membre del Comitè de Bioètica de Catalunya.

La primera taula ha comptat amb la participació del Dr. Antoni Trilla, Cap de la Unitat d’avaluació, suport i prevenció de l’Hospital Clínic de Barcelona, qui ha parlat de les xifres d’afectació de la malaltia i de la vacunació. El Dr. Trilla ha destacat que la vacunació va ser recomanada als grups de risc, la taxa de vacunació va ser molt baixa i que les vacunes eren segures.

El Director General de Salut Pública de la Generalitat, Dr. Antoni Plasencia, ha participat també en la primera taula afirmant que “les autoritats sanitàries i el conjunt de la societat catalana han respòs amb responsabilitat, prudència i proporcionalitat als requeriments de les autoritats internacionals”.

La periodista del diari El País, Sra. Milagros Pérez Oliva, ha valorat quin va ser el paper dels mitjans de comunicació en la informació de la pandèmia a la societat. Per a la Sra. Pérez Oliva “els mitjans han contribuït poderosament en aquesta alarma i el polítics i els mitjans hem quedat atrapats en aquesta espiral”.

La segona taula ha comptat amb la participació del Dr. Joan Ramon Laporte, Cap de Servei de Farmacologia Clínica de l’Hospital Vall d’Hebron, qui ha parlat de manca de transparència de les autoritats sanitàries sobre la malaltia, sobre els antivírics i sobre la gestió de la grip A en general.

El Dr. Pere Simonet, metge de primària de l’ABS Viladecans 2, ha donat a conèixer la visió del metge de primària destacant les baixes taxes de vacunació entre el personal sanitari i quina va ser la gestió i la qualitat de la informació que els arribava.

El Dr. Tomàs Pumarola, viròleg de l’Hospital Clínic, ha tancat la taula explicant el comportament del virus H1N1 a partir d’ara i en un futur. Per al Dr. Pumarola el comportament del virus aquesta temporada i les vinents dependrà de l’estat immunitari de la població i de la variabilitat del virus.

La cloenda de la jornada ha estat a càrrec del President del Comitè de Bioètica de Catalunya, Dr. Marc Antoni Broggi.

One thought on “Jornada de debat: La Grip A un any després

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s