Què volen els pacients?

Cicle Metges Humanistes? Medicina en societat per al segle XXI

El cicle de metges humanistes que se celebra cada dilluns fins al 17 de desembre a la residència d’estudiants del CSIC va convidar al Dr. Alber J. Jovell per parlar, des de la perspectiva del pacient, com s’entén la relació del metge-pacient amb un pacient actiu i va fer una anàlisi de la professió des d’una perspectiva més humanista.

Jovell és metge i al mateix temps pacient. Així comparteix les dues visions i sensibilitats. Ha endegat i participat en diferents iniciatives, com el Foro Español de Pacientes i la Universitat de Pacients. Actualment forma part de la Junta de Govern de l’Institut Global de Salut Pública i Política Sanitària, de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC).

Medicina humanista
Jovell va explicar la seva visió sobre com hauria de plantejar-se l’acte mèdic, més humanista, que tingui en compte un símptoma comú en tots els pacients i que no s’explica com tractar: la por.

Segons Jovell s’ha de distingir entre la visió de la malaltia vertical, la que veuen els professionals amb la simptomatologia, i la visió transversal, que també es fixa en els sentiments dels pacients, les seves inseguretats i incerteses, i les dificultats d’adaptació a una nova vida, que tant la malaltia com el tractament poden comportar.

El metge va apel·lar al tracte humà que el professional ha de conferir al pacient, com per exemple, assegurar-se de que aquest ha entès tot el que li ha explicat a la consulta. “El metge no pot oblidar que el malalt és una persona molt vulnerable, que en malalties greus té un sentiment de finiquitat de la seva vida”, va insistir.

A més, va criticar els estudis de medicina, on troba a faltar formació en la pressa de decisions i empatia. Va proposar que s’avaluï en l’examen MIR i la introducció de malalts com a professors perquè expliquin la seva experiència mentre s’estudia una malaltia. De fet, va afegir: “No entenc que no es pali d’ètica a la facultat”.

El pacient actiu

El pacient actiu és aquell que és co-responsable de la seva salut, que pren decisions amb coneixement i que degut a aquest és més autònom. Segons Jovell aquest és majoritàriament un cuidador: el pare d’un nen malalt o el fill d’una persona gran depenent. És un tipus de pacient que està arribant i al que cal ensenyar com navegar per la seva malaltia i pel sistema sanitari.

Per abastar aquesta figura cal resoldre un element immediat, una bona representació dels malalts en els òrgans de pressa de decisions, així com preparar una nova generació de malalts, com el que fa la Universitat dels Pacients, una universitat específica dedicada als pacients, familiars, cuidadors, voluntaris i ciutadans.

Jovell va deixar un missatge final: “El pacient vol un bon sistema sanitari, de qualitat i eficaç. En això, el nostre sistema és capdavanter. El malalt vol que el cuidin i cal tenir en compte que l’autonomia del pacient passa per que aquest tingui la claredat d’avaluar les conseqüències de la seva malaltia”.

Degut a problemes de salut la xerrada es va haver de realitzar per teleconferència, sense ocasionar més incidències. La propera cita del cicle de conferències sobre medicina humanista es realitzarà el proper 22 d’octubre: “La delimitació de la pràctica mèdica: ètica i assistència mèdica”, per Màrius Morlans, de la Comissió de Deontologia del COMB.

La sessió “Què volen els pacients” es podrà veure íntegra al canal col·legial COMBtv.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s