Aprendre a envellir bé

Tots volem viure molt anys, i ho volem fer amb qualitat de vida. Amb autonomia, sentint-nos bé i joiosos, i sent solidaris. Aquestes són les tres potes necessàries per un envelliment en positiu, segon el Dr. Miquel Vilardell.

Hem de començar des de joves. Però com ens hem de preparar per la vellesa?

Envelliment fisiològic

Físicament hem d’arribar el millor que puguem per poder valdre’ns per nosaltres mateixos. Hi ha un 12% que farà un envelliment patològic (precoç o degut a malalties), però són una minoria. Tots tenim un marge de treball per preparar-nos per aquesta etapa.

Les causes més comuns d’ingrés hospitalari de la gent gran són en certa mesura evitables i està a les nostres mans fer prevenció.

  • Malalties cardiovasculars: Eradiquem el tabaquisme, fem exercici físic (evitem pèrdua de massa muscular), reduïm el colesterol, i fem prevenció i control de l’hipertensió i la diabetis.
  • Caigudes: Vigilem els medicaments que prenem, els trastorns de la marxa (com la gent gran sol arrastrar els peus, eliminem les catifes de casa, per exemple) i evitem les barreres arquitectòniques.
  • Alteracions cognitives. Fem treballar la memòria cada dia per retardar la pèrdua fisiològica de la mateixa.

Envelliment psíquic

Un comença envellir quan no té projectes i quan perd la capacitat de sorprendre’s. Les emocions van condicionant l’envelliment i ens pot portar sentiments de desassossec o de serenitat, goig i satisfacció.

La vellesa implica canvis també a nivell personal i social. Hem d’aprendre des de joves a ser adaptables i flexibles. Siguem conscients però, que tots tenim la capacitat de viure com volem viure i tenim un marge de maniobra per millorar el nostre benestar.

Treballem la nostra esfera social. Arribem a la vellesa amb algunes crosses, com la família i una bona xarxa d’amics. Seran un bon bastó que t’acompanyaran en aquest tram de la vida.

Un tram que si el preparem bé, pot ser tan bonic com la primera joventut.

Una recomanació final: Cada dia al sortir de casa, somriu i digues bon dia a tothom. Això no només pot ser determinant de com serà el teu dia, sinó tota la teva vida.

Si vols saber més sobre com envellir de forma saludable i tenir cura de les teves emocions. Et recomanem veure les xerrades del Dr. Miquel Vilardell i del psicòleg Toni Calvo.

Deixa un comentari