IV congreso PAIME: “Salud de los médicos, calidad del servicio” a Málaga

El Col·legi de Metges de Màlaga va acollir el IV Congreso PAIME (Programas de Atención Integral al Médico Enfermo), amb el títol “Salud de los Médicos, Calidad del Servicio”, organitzat per la Fundación Patronato de Huérfanos y Protección Social de Médicos Príncipe de Asturias i la OMC (FPH-OMC), i que es va celebrar els dies 3 i 4 de març.

Els PAIMM (en les seves sigles en català) són uns programes específics, creats al 1998, per atendre als metges amb trastorns mentals i/o addiccions. Són “eines transversals que donen resposta a la societat i garanteixen la qualitat assistencial”, segons el president de la FPH-OMC , Dr. Juan José Rodríguez Sendín.

Els metges necessiten aquest programes específics a causa de “a la confidencialitat que requereixen els professionals, i per la tipologia de pacients, que exigeixen més perícia, experiència i temps en el tractament”, va explicar el president de la Fundació Galatea, Dr. Jaume Padrós. De fet, la Fundació i el Dr. Padrós van ser premiats a durant la jornada pel seu programa de salut als residents i la seva trajectòria respectivament.

CONFIDENCIALITAT, DEONTOLOGIA I PREVENCIÓ

El segon dia es va debatre sobre la confidencialitat, la deontologia de la pràctica clínica i la prevenció. Així mateix, es van realitzar diferents tallers de treball conduïts per Professionals del PAIMM com la Dra. Carme Bule, la Dra. Dolores Braquehais, el Dr. Miquel Bel i el Dr. Antoni Arteman.

Segons dades del cap de consultes externes de la Clínica Galatea, Dr. Eugeni Bruguera, el 85% dels metges tractats han acudit als PAIMM voluntàriament, i un 11% induïts per algun company o familiar. El Dr. Bruguera va parlar des de l’experiència del PAIMM sobre el terreny fràgil entre la confidencialitat i el control de la praxis mèdica.

A la taula sobre prevenció, la Dra. Eulàlia Masachs va explicar les intervencions que s’estan duent a terme des del programa sobre la salut del MIR de la Fundació Galatea, dirigides als mateixos residents, serveis de prevenció de riscos laborals i tutors. La Dra. Masachs va posar especial èmfasi en els tallers per a un exercici professional més saludable dirigits als tutors. En aquesta taula també van intervenir el degà de la facultat de medicina de Córdoba, que va explicar les iniciatives que estan duent a terme a la seva universitat perquè els alumnes adquireixin competències i comportaments, a més de coneixements, així com la Sra. Nina Mielgo, directora tècnica de la FPHOMC, que va informar sobre les noves prestacions socials.

Al Congrés es va llegir el manifest del Foro de la Profesión Médica, en el que intervenen estudiants, universitats, col·legis professionals i sindicats, i que donen suport i el seu reconeixement als programes per a metges malalts.

A la cloenda, el Secretari General de la FPH-OMC, Dr. Serafín Romero, va repassar la història d’aquests programes, que es van iniciar el 1998 amb el PAIMM a Catalunya, ressaltant que es tracta de programes de metges per a metges i que són fruit de la responsabilitat cap a la societat a la qual atenen. La Consellera de Salut d’Andalusia, D. Mª Jesús Montero, va reforçar el suport als col·legis de metges per continuar desenvolupant projectes de col·laboració com els PAIMEs.

Veure l’album de fotos de PAIME

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s