Grip A, “la primera pandèmia de la història difosa a Internet”

PRESENTACIÓ INFORME QUIRAL 2009

La Fundació Vila Casas amb la col·laboració de l’Observatori per la Comunicació Científica (OCC) de la Universitat Pompeu Fabra van presentar el darrer Informe Quiral que des de 1996 analitza el tractament que fan els mitjans de comunicació de les notícies de salut.

Aquest any ha estat marcat per la pandèmia de la grip A, que ha tingut una presència massiva als mitjans analitzats (La Vanguardia, El Periódico, El Mundo, ABC i El País) i ha estat la “primera pandèmia de la història difosa a Internet”.


Gema Revuelta presentant l'Informe Quiral

A la presentació, que es va fer a l’Acadèmia de Farmàcia del carrer Hospital, es va anunciar una novetat respecte al pròxim Informe Quiral, previst per al mes de juny. L’edició de l’any vinent es convertirà en un monogràfic sobre la malaltia d’Alzheimer que ampliarà les fonts d’estudi a treballs, congressos, webs, ràdios… El Director de l’Observatori i co-director de l’Informe, Vladimir de Semir, va explicar aquest canvi metodològic: “El nou Quiral serà més temàtic, tot i que també qualitatiu […] Volem incorporar el corpus d’informació que tenim per donar més profunditat”.

Grip A

La co-directora de l’Informe, Gema Revuelta, va ser l’encarregada de presentar les conclusions. Per a l’informe s’han analitzat 13439 textos, més de 3000 dedicats a la grip A.

Del tractament de la pandèmia, Revuelta va destacar la velocitat de reacció dels mitjans en relació als canvis de nom que va rebre la malaltia durant tot el període estudiat (grip porcina, grip nova, grip pel virus H1N1 i grip A).

D’altra banda, l’informe  revela que l’ús de termes com “pandèmia imminent” van ser contraproduents perquè donar una sensació d’un alt “grau d’urgència”. Segons assegura Revuelta, “la presència constant, el xifrat constant de nombre de morts, i la incertesa què alguna cosa podia passar”, creava una atmosfera d’”alguna cosa extraordinària”.

Tendència de la dècada

En la presentació de l’Informe també es va fer ressò de les tendències de la dècada, com major protagonisme de temes d’alt impacte com epidèmies, lleis que regulen la salut, finançament del sistema sanitari, biotecnologies. A més han aparegut noves fonts d’informació gràcies a les xarxes socials, “que d’altra forma no haurien arribat a ser fonts d’informació, com és el cas de la religiosa Teresa Forcades”. Segons Revuelta “sembla que està diluint-se el paper mediador del periodista”.

Informació relacionada: Jornada de debat: La Grip A un any després

One thought on “Grip A, “la primera pandèmia de la història difosa a Internet”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s