“Catalunya és densa en bones pràctiques en l’ús de les TIC”

El Cloud Computing, o computació al núvol, és una nova forma de treballar en què les dades no s’ubiquen en ordinador personal sinó que estan a la xarxa, són accessibles des de qualsevol lloc amb connexió i permeten treballar de forma compartida sobre una mateixa versió del document.

Hem entrevistat al Director d’Auraclick, Josep Mª Ros, i al soci-director de RocaSalvatella, Genís Roca, per parlar sobre el Cloud computing i les Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC).

Josep M Ros resumeix el concepte de cloud computing com “gestionar la informació i la capacitat de càlcul”, que abans es feia en un ordinador personal, “a una màquina que està lluny”. Són centres de processament de dades “que acumulen gran quantitat de servidors que estan a diferents llocs del món” i que emmagatzemen aquesta informació de manera segura. Segons Ros, potencia la mobilitat i el treball col·laboratiu.

El Cloud Computing i les TIC “permeten un major nombre de contactes entre el pacient i el professional de medicina” segons afirma Genís Roca. L’ús d’aquestes eines canvia el paradigma i permet que amb “menys visites” es donin “més contactes”, ja que els canals de comunicació es multipliquen i permeten mantenir el diàleg metge-pacient fora de la consulta.

Roca també fa un especial èmfasi en la necessitat de “receptar links”, és a dir, que el metge recomani o prescrigui informació rellevant al pacient que pugui trobar a la xarxa, ja que el pacient demandarà que a més d’un tractament se li doni informació del seu estat.

Segons analitza Roca, “Catalunya és especialment densa en bones pràctiques explorant noves possibilitats de pràctiques en l’ús de les TIC per la millora del servei assistencial i d’atenció primària”.

A l’entrevista destaca el treball de l’Hospital Sant Joan de Déu en les TIC, com a exemple de cloud computing a la sanitat catalana, resalta el projecte de Carpeta Personal de Salut, un “espai digital de consulta que permet al ciutadà disposar i utilitzar la seva informació personal de salut d’una forma segura i confidencial”, com descriu la Generalitat de Catalunya.

Avui s’ha presentat al CaixaForum el Mapa de Tendències 2010 de les TIC en els serveis de salut de Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s