Inauguració de l’exposició dedicada al Dr. Salvany

“Si oblidem la història estem condemnats a que es repeteixi”

El 28 d’octubre es va inaugurar la exposició “Dr. Josep Salvany i Lleopart (1810-2010). Una vida per la verola” amb motiu del 200 aniversari de la mort del Dr. Salvany. L’exposició retrata la seva figura, mostra una visió històrica de la verola i de la seva introducció a Catalunya, i l’eradicació de la mateixa, desapareguda oficialment l’any 1979. El President del COMB, Dr. Miquel Vilardell, va ressaltar la seva figura al ser “la primera persona que va parlar de salut pública”.

L’expresident del COMB, Dr. Miquel Bruguera, i el comissionat de l’Any Dr. Josep Salvany, Dr. Manuel M. Escudé, van ser els encarregat de presentar l’exposició als assistents. Bruguera va lloar la figura d’aquest doctor i el va catalogar com un “metge heroi”. També va demanar que es busqués la manera d’associar “el seu nom amb la salut pública”.

Durant l’acte d’inauguració es va celebrar una taula rodona sobre la vacunació “vacunes: passat, present i futur” en què es va senyalar la importància que ha tingut i té la vacunació per salvar vides. Tots els conferenciants va coincidir amb la cita de l’escriptor albanès i premi Princep d’Astúries de les Lletres 2010, Ismael Kadaré, que diu que “si oblidem la història estem condemnats a que es repeteixi”.

La taula estava composada per experts en la matèria. Sobre el passat de les vacunes, el vicepresident de l’Asociación Española de Vacunología, Dr. Fernando A. Moraga-Llop, va apuntar que les vacunacions “són el procediment mèdic que ha contribuït més a prevenir malalties”. La cap clínic del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Dra. Magda Campins, qui va parlar sobre el present va senyalar que “el número de mort que eviten les vacunes és, fins i tot actualment, de 6 milions de morts evitades”.

La intervenció més apassionada la va fer el  cap del Servei de Pediatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Dr. Carlos Rodrigo, qui va parlar del futur de les vacunes, la vacuna combinada, i de les diferències entre els països rics i els pobres. Segons va explicar hi ha un salt d’uns “15 o 20 anys entre la introducció d’una vacuna” a un país desenvolupat i a un en vies de desenvolupament. A més va criticar el discurs envers els “perills de la vacunació” i va senyalar la valentia dels que s’embarcaren en la Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna assumint tots els riscos.

L’exposició està situada a la planta baixa del COMB.

Informació relacionada: Dr. Salvany i Lleopart, l’oblidat de la Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna


 

ACTUALITZACIÓ 9/12: Pots veure l’exposició on-line

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s